Björklöven 50 år, 21/50

Sajten fortsätter att på olika sätt hylla och fira vår gröngula jubilar. Det har varit 50 rätt häftiga år, så många minnen och så otroligt många sköna lirare och andra personer i klubben som gjort så fina saker.

I dag vill vi uppmärksamma och även minnas ett rätt mörkt datum i vår historia. Det är den 21 april 2010 och att klubben då begärde sig själva i konkurs vid Umeå Tingsrätt.

Efter en rätt våldsam satsning på finsk sisu slutade säsongen 09/10 i ett sportsligt misslyckande och en ekonomisk katastrof.

– Det känns otroligt bittert och oerhört svårt att fatta beslut om konkurs, men vi har inte fått in det kapital vi behövde och ser ingen annan utväg än att sätta Björklöven i konkurs, säger Björklövens ordförande Mattias Lundberg till Västerbottensnytt.

Till sportbladet sa samma Lundberg bl.a. – Hoppet är det sista som överger en och så länge det finns tid finns det hopp. Men nu har tiden runnit ut och vi kan konstatera att vi inte lyckats få in det belopp som behövs. Jag kan inte svara på den slutgiltiga summan, det har hänt mycket under dagen. Men jag kan bara konstatera att det inte räcker till.

Mattias fortsatte: – Det är jättesorgligt och jättetråkigt, inte bara för Björklöven utan även för Umeå som stad och för Norrlandshockeyn. Samtidigt är det enda beslutet som går att fatta utifrån de förutsättningar vi har. Allt annat hade varit oansvarsfullt!

Efter en tid blev lönerna offentliga genom den statliga lönegarantin och det var sannerligen inga dåliga löner man då betalade ut.

Löner på 1,4 miljoner per månad inte så lite och av spelarna var det då backen Aki Heino som verkligen stack ut med sina 72 000 kr per månad. Det här var alltså dessutom 10 år sedan. Man baxnar ju.

Det här var vårt 21:a inlägg i denna inläggsserie om vårt gröngula Björklöven som alltså firar 50 år i år. I morgon kl. 05:15 kommer nästa inlägg, vad kan det inlägget handla om?

Men konkursen är något som ingen någonsin kommer glömma eller vad den senare skulle komma att få för konsekvens för klubben. Jag tror vi nöjer oss där och stannar så.

HÄR hittar du föregående inlägg i denna serie.

Vilket är förresten ditt minne av just denna begäran om konkurs.. fältet som vanligt rätt fritt.

One thought on “Björklöven 50 år, 21/50

  • 4 juni, 2020 kl. 10:26
    Permalänk

    En positiv #21Martin Johansson. Som för övrigt var den första som fick Bullen stipendium.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: