Björklöven 50 år, 17/50

Trots att han bara spelat fyra hela säsonger i sin moderklubb är han en av de största klubben fostrat, om inte den största. Patrik Sundström debuterade i Björklövens A-lag redan som 17-åring och efter tre säsonger i A-laget lämnade han Sverige för en framgångsrik karriär i NHL.

Innan NHL-äventyret var han ytterst nära att leda Björklöven till SM-guld 1981/82, men det slutade med silver och närmare ett guld skulle han aldrig komma i karriären. Detta pga. att spela i ett bra NHL-lag som alltid tog sig till slutspel som omintetgjorde landslagsspel. Totalt under sin karriär blev det ”bara” 31 A-landskamper för Patrik, varav 13 var i Canada Cup.

Patrik innehar fortfarande poängrekordet i en Stanley-Cup match med åtta poäng, något han delar med Mario Lemieux.

NHL-karriären inleddes dock i Vancouver, där han som defensiv center producerade rejält, men blev ändå efter vårt guldår såld till ligans då sämsta lag. Patrik skulle förstås ändrade på det.

Efter fem säsonger i Vancouver Canucks och fem säsonger i New Jersey Devils med totalt 676 NHL-matcher, 219 mål och 369 assists vände Patrik hem till Björklöven där karriären avslutades med två säsonger, där han tog upp Björklöven i SHL den första säsongen.

– Första året efter att jag flyttat hem till Umeå efter mina år i USA och Kanada låg Björklöven i allsvenskan. Vi hade ett väldigt bra lag med en mix av unga och hungriga spelare samtidigt som vi hade flera riktigt bra erfarna spelare. Vi fick en bra kemi i gruppen vilket det alltid är i lag som vinner något oavsett vilken nivå vi pratar om. Dessutom gjorde vår coach Hans ”Virus” Lindberg ett väldigt bra jobb, sa Patrik till hockeysverige.se och fortsatte. – När jag ser tillbaka på min karriär är just det här avancemanget till Elitserien en jättehöjdare. Det blir lite speciella känslor när det dessutom handlade om min moderklubb. Vi lyckades inte hålla oss kvar i Elitserien året därpå och förklaringen till det är ganska enkel, vi hade helt enkelt inte nog bra lag.

Patrik fick ju även spela ihop med tvåäggstvillingen Peter i NHL då Peter värvades från Washington Capitals till Patriks New Jersey Devils, dock helt utan Patriks inblandning.  -Givetvis var det väldigt kul att få spela med brorsan igen, men jag hade ingenting med den övergången att göra.

Patriks tröja nr 17 pensionerades 2011 vid en fin ceremoni i ishallen på Teg.

– För mig är det här en alldeles speciell känsla eftersom det är min moderklubb som valt att göra det här i kväll, säger Sundström till hockeysverige.se om hyllningen.

När Björklöven nyligt firade sitt 50 års jubileum kunde man ta del av följande reportage om Patrik.

Patrik och sin tvillingbror Peter Sundström möttes i NHL vid 18 tillfällen, vilket är rekord för tvillingmöten. här är övriga meriter för Patrik Sundström.

 • Brons i JVM 1979/1980
 • Guld i JVM 1980/1981
 • Utsågs till bästa forward och blev uttagen i All Star Team vid JVM 1980/1981
 • VM-silver 1981
 • Guldpucken 1981/1982
 • Tvåa i Canada Cup 1984
 • Viking Award (bäste svensk i NHL) 1983/1984 och 1988/1989
 • Pensionerad tröja i Umeå Arenas tak 2011

Rekorden Patrik innehar är följande:

 • NHL, Flest poäng i en slutspelsmatch: 8 poäng. Den 22 april 1988, New Jersey mot Washington, 3 mål och 5 assist (rekordet har senare tangerats av Mario Lemieux, Pittsburgh Penguins, 25 april 1989 i Pittsburgh vid segern med 10-7 över Philadelphia Flyers. Lemieux fick 5 mål och 3 assist)
 • Klubbrekord, Vancouver Canucks, Flest poäng i en grundspelsmatch: 7 poäng. Den 29 februari 1984 mot Pittsburgh, 1 mål och 6 assist. Klubbrekord, Vancouver Canucks, Flest assist i en grundspelsmatch: 6 assist.
 • Klubbrekord, Vancouver Canucks, Flest mål under en säsong för en center: 91 poäng. Säsongen 1983/1984, 38 mål.

Hur var det då med den där debuten som 17-åring, där han finns registrerad för en match säsongen 1978/79?– Det var antagligen i någon match där vi fick sitta på bänken och titta på. Ni vet på den här tiden körde man bara med tre femmor och det var inte alldeles enkelt att slå sig in i laget. Dessutom hade Björklöven ett väldigt bra lag vid den här tiden.

Dina minnen av Patrik Sundström? Skriv en kommentar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: