Björklöven 50, år 18/50

Björklöven fyller 50 år i år och vi fortsätter att på olika sätt hylla vår underbara klubb. Nu tänkte nu lyfta historien om ”Ladan på Teg”.

Numera heter den A3 Arena, men har även genom historien förärats med namn som Umeå Arena, Skycom Arena eller som den också en gång hette T3 Center, är och kommer alltid i min mun vara ”Ladan” eller om jag sträcker mig kan jag förlika mig med ”Hallen”.

Hur kan man då kalla en Arena för lada? Ja, för att den byggdes då det närmsta man kunde likna en stor byggnad var en… lada. Ladan på Teg byggdes och invigdes den 17 december 1963 och är en av Sveriges äldsta isytor med tak över. Först var Matojärvi i Kiruna inför säsongen 1956/1957 följt av Rosenlundshallen i Jönköping två år senare. Trea på listan är ladan på Teg och stommen av det som byggdes som sagt 1963 stommen står kvar än i dag, trots ett par rejäla utvändiga ansiktslyftningar, kanske främst 2001 då taket lyftes sex meter.

Dags för er att ta del av ishallskuppen.(Källa:Folkbladet.se)

Att ishallen i Umeå skulle byggas på Teg hade nästan ingen väntat sig. Ja, förutom tegarna själva då. Ishallen – eller isladan som den kallades i början – invigdes 1963 och tillblivelsen har alltid beskrivits som en kupp.

Söndagen 1 december 1963 spelades den första ishockeymatchen i isladan i Umeå. Tegs SK mötte medelpadingarna i Skönvik/Sund och tegarna vann med 10–4.
Det var årspremiär i division två och Tegs Bertil Östlund blev historisk med det allra första målet i den nybyggda hallen.

Eller hall och hall. Det var verkligen en islada. Att lägga in värme och husisolera skapelsen hade aldrig varit aktuellt. ”Den som gått dit i tron att isladan är varmbonad torde återkomma i luddor och långkalsingar”, skrev Eric Wallmark i VK.

Vid tiden för ishallsbygget var Teg en egen kommun. Inne i det stora Umeå (Teg var landet) fanns det planer på att bygga en konstfrusen hockeyrink uppe vid sporthallen. Eller någon annanstans i stan. Att tegsborna skulle ro åt sig ishallen på sin sida av älven var något etablissemanget definitivt var emot.

Nostalgifoton - Tegs SK Hockey: Ungdom & Junior - IdrottOnline Klubb
Luleås gamle SM-guldtränare Freddy Lindfors finns med som målvakt på bilden.

Konstfruset (utan tak) var högteknologi. Fram till 1963 var det inväntande av kallväder som gällde för att spola isbanor.
Sven-Olov ”Sventa” Engqvist boende på Böleäng i Umeå är en av Tegs stormålvakter. Vid hallpremiären 1963 hade han slutat som aktiv och blivit lagledare.
– Långt innan dess spelades det på Umeälven, men det tog ett tag innan isen la sig där. Så vi fick söka upp små tjärnar eller sjöar som frös tidigt för att kunna spela. Det spolades bland annat på Rosendal (Öst på stan) och på Östtegs-skolan, säger Sventa Engqvist.
Tegs Sportklubb ägde marken ”norr om Storberget” där dagens ishall ligger. Det spelades seriehockey vid Storbergets fot men blev ganska snart tal om ”konstfruset”. En nyhet.

Någonstans härifrån tog Mr Teg, tandläkare Folke Nordh, över. Ett politiskt spel satte i gång. Och tankarna på en konstfrusen rink med jordläktare (naturläktare) gled nästan obemärkt över och blev en ishall med tak och väggar.
– Nordh ordnade ishallen. En kupp. Jag fattar inte att han vågade! Men det var mycket räddningen för Tegs SK att ishallen kom till, säger Sventa Engqvist och skrattar.

Folke Nordh insåg att det aldrig skulle bli något konstfruset på Teg om en liknande investering först gjordes på stansidan. Nordhs rader i jubileumsskriften Tegs SK 100 år: ”Det gällde därför att handla snabbt. Under semestermånaden julis ljusa nätter satte vi därför i gång med schaktning och gjutning av plattan. När semester-Sverige åter öppnade, stod grunden för ladan i det närmaste klar. Då brakade stormen loss/…/ men det var ju redan för sent att ändra på någonting”, konstaterar mannen som kom att kallas Mr Teg.

**

Era minnen från denna tid eller från Ladans historia, stort som smått? Har vi någon läsare som exempelvis var med då? Några nyare minnen? Skriv..

2 thoughts on “Björklöven 50, år 18/50

 • 1 juni, 2020 kl. 09:57
  Permalänk

  Jag minns när man som grabb cyklade över på Tegssidan för att titta på hockey. Favoritplatsen var längst upp på bortre kortsidan där klockan och resultattavlan var belägen om jag minns rätt. Sedan efter matcherna så trängdes man vid omklädningsrummet för att försöka tigga till sig en klubba, omklädningsrummet låg då där Bullens nu är beläget om inte mitt minne sviker. Och det var kallt som f….. i ladan, kallare där inne än ute så det var till att klä på sig ordentligt, på 70-talet så hade man värmande Moonboots på fötterna i alla fall 😉

  Svar
 • 16 juni, 2020 kl. 21:08
  Permalänk

  I och med ladan byggdes försvann gräsplanen för fotboll och det blev grus en jäkla massa år.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: