Björklöven 50 år, 20/50

Löven4Ever fortsätter att på olika sätt hylla och fira vår gröngula jubilar. Det har varit 50 år, med upp-och nedgångar, många minnen och många sköna lirare och andra personer i klubben som gjort så fina saker. Sen finns det också anekdoter som kanske inte nått gemene man. Det här är nog en sån. Möt #20 Doktor Persson.

Inför kvalserien till hockeyallsvenskan 12/13 skadades målvakten Daniel Wälitalo i ett finger.

Normalt hade man på både hemma- och bortamatcher med sig en lagläkare, men till Tingsryd borta i omgång tre av kvalserien fanns ingen att tillgå. – Tror inte Bohlin eller Hellsten kunde den gången…eller om de inte ville, det låter jag vara osagt. Men skulle tippa på de inte kunde, baserat på vilken löven fanatiker Hellsten är. Hellsten pratar bara Björklöven! berättar nuvarande läkaren, men då läkarstuderande Jens Persson, som helt plötsligt fick agera aktivt på ”order” av sin sportchef?

Ja, hur var det egentligen med anekdoten som säger att ”Doktorn” från SVT-serien ”Palmebjörk & Doktorn” under den här matchen fick agera lagläkare och exempelvis var tvungen att ge bedövningssprutor till målvakten Daniel Wälitalos skadade finger? Detta för att man inte ville vända sig till hemmalagets läkare då man förstås inte ville att Tingsryd skulle känna till dessa skador.

-Jo, det ligger en del sanning i det där, erkänner Jens och fortsätter. -Wälitalo bröt ju ett finger på träning inför eller under kvalserien, minns inte riktigt, så för att han inte skulle begränsas av smärta vid spel så hade vi packat med grejer så jag fick ge honom en fingerbasblockad efter uppvärmningen (inte innan för att effekten inte skulle avta innan slutet av matchen), berättar Jens och något Wälitalo kan skriva under på.

-Direkt efter värmningen, 15 min innan match så tog Jens på sig plasthandskarna och satte bedövningen klockrent. Väldigt rolig syn när han sitter med matchkläderna på och utför detta. Svåraste för Jens var nog att få ner pulsen och adrenalinet så han kunde göra det, men han skötte det utmärkt!

Hockeyprofil i Löven får nytt uppdrag
Väggen tackat sin publik. Foto: Jens Hovferberg

Även den skadade Daniel Wälitalo minns det som startade detta. -Jag fick ett skott på pekfingret det sista som händer under sista träningen innan avresan till Olofström (Playoff 3, reds ref.). Dagen efter på matchvärmningen så kunde jag inte hålla i klubban och för att kunna lira matchen så fick jag bedövning av matchläkaren. Väl hemma i Umeå så visade det sig att det var en fraktur i pekfingret. Resterande playoff och kvalserie så fick jag bedövning innan matchstart av matchläkarna. 

I en av dessa matcher (Tingsryd borta) saknades alltså ”matchläkare” och då ryckte Jimmy Blixt in. Han såg till att adekvata grejer införskaffades. Vart? I Jönköping! –Det var då Jimmy ordnade grejer via HVs lagläkare, för jag tror inte vi hade med från Umeå den gången, berättar Jens Persson. – Ja, just ja, så var det ju, hade jag helt glömt! fyller Wälitalo in.

141004 SšdertŠljes assisterande trŠnare Jimmy Blixt och trŠnare Jan Karlsson under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Ršgle och SšdertŠlje den 4 oktober 2014 i €ngelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / Cop 110
Blixt med ett riktigt gameface.Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Jimmy var ju förstås vår dåvarande sportchef. -Ja, Jimmy var fast besluten att inte lämna något åt slumpen den säsongen, så man får se det som en försiktighetsåtgärd att inte skylta med skadorna, fortsätter Persson.

Ja, Jimmys höga spel och samtidigt försiktighetsåtgärd kanske var det som fällde avgörandet till avancemanget, vem vet?

När blir då Jens Persson då Björklövens näste lagläkare? Läkare OCH kanske assisterande tränare, det luktar ju faktiskt en typisk Kenttä-värvning!
– Ja, dom är ju redan tre stycken på posten, så vet inte om de behöver en fjärde.

Jens kanske får inleda som ambulerande läkare som han gjorde för nästan åtta år sedan?

One thought on “Björklöven 50 år, 20/50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: