Betyg på Kenttä, coacherna & spelare 20/21!

Innan vi helt stänger säsongen 20/21 och för andra raka säsongen tyvärr får ett lite snöpligt slut sett till denna säsong då skador, avstängningar och sviterna efter covid påverkade våra chanser mot Timrå. Vi vet inte hur det hade gått med fullt manskap eller i vart fall med ett lag utan detta covid-utbrott. Nu vet vi att det blir ännu en säsong i HockeyAllsvenskan. Vi vet också att sportchef Per Kenttä har lovat att ställa minst ett lika starkt lag på isen till kommande säsong.

Men i dag tänkte vi summera säsongen 20/21 och betygsätta såväl sportchef Kenttä, som coach-duon Wallsson och Lahti och sedan givetvis alla spelare.

Vi kommer att betygsätta utifrån skalan 5 ner till 1, där 5 är klass för SHL och 1 får betraktas som en flopp, vi kommer även beakta tidigare säsonger och på så sätt hur väl spelaren denna säsong infriade de förväntningar man rimligen bör kunna ställa på respektive spelare eller coach.

Sportchef Per Kenttä

Betyg: 4

Per gick in i säsongen med högburet huvud och solklar femma med sin historia och avancemang med IK Oskarshamn som hockeysveriges hetaste sportchef följt av en avbruten men förväntad guldavslutning säsongen 19/20. Nu synades han med ett flertal värvningar som inte slog in i Grant Besse, Erik Ullman och Francis Perron men samtidigt ett flertal nyförvärv och förlängningar som var direkt oväntade (läs alla transatlanter) och Teemu Eronen och J.T. Brown som levererade initialt men sen bleknade och intog en grå nyans som lövare tyvärr intar över tid rent historiskt sett.

Det man möjligen hoppas förändras till kommande säsong är en något klarare rollfördelning i laget, vilka förväntas bära laget offensivt och vilka får ett mer och väldigt tydligt defensivt ansvar. Sedan då det här med att truppen är ett ”levande dokument”, hur påverkades faktiskt gruppen denna säsong då duon Grundström och Steen inledningsvis fick väldigt stora roller för att sedan lämna efter ett antal omgångar? Eller när förväntade toppspelare som Besse, Perron etc. inte levererar trots att de inledningsvis fick rejält med istid och flera chanser?

Coachduon Wallsson/Lahti

Betyg: 3

Kliver du in i ett lag med SHL-ambitioner med en SHL-och guldryggsäck tyngre än gemene SHL-tränare och stöter på problem spelmässigt genom hela säsongen och ändå bara tar 11 timeouter på 52 grundspelsomgångar? Ration i timeout vs matcher säger inte allt men en del om din ambition i viljan att förändra kontra din tro i ditt spelsystem. Lägg sen in ditt forna guldspel i Björklövens framgångsrika system och leverera sämre utan förmågan att förändra över tid.

Här går det inte att komma ifrån att förväntningarna på inte minst Hans Wallsson var rejält uppskruvade inför säsongen, assisterande Robert Lahti mer oprövad på denna nivå och förväntningarna så klart då därefter. Det går ändå inte att komma ifrån att linjerna i grundspelet inte satt och att spelarna vid så många tillfällen inte var där när pucken skulle släppas. På tok för många djupa dalar under säsongen och det i kombination med ett trubbigt special teams och då även inkluderat många onödiga utvisningar får ändå ligga på coachduon. Nu är det inte coacherna som tar utvisningarna på isen, men ifall inte spelarna tar eget ansvar måste de få ta konsekvenser när det ideligen togs ondöiga utvisningar eller att vi satte svenskt rekord i utvisningar sett till too many players.

Sedan då spelartruppen uppdelat per betyg.

Betyg: 5

Zach Palmquist och Tyler Vesel (lagets överlägset lägsta högstanivå, samtidigt aldrig dåliga), Alexander Wiklund som lagets bäste målskytt med 22 mål trots minimalt spel i powerplay och så förstås hockeyallsvensk kvalitet personifierad i Oskar Steen med 16 matcher (12+3=15p).

Inför kommande säsong hoppas vi verkligen att vi får behålla rivige Wiklund som är oerhört nyttig och en viktig karaktär i gruppen, drömmen så klart även ifall Kenttä lyckas behålla Palmquist och kloke Vesel. Båda har dock under både denna som den föregående visat sin klass så vi blir inte direkt förvånade ifall det skulle komma förslag från högre rankade ligor.

Betyg: 4

Kevin Poulin, Alexander Deilert, Adam Plant, Olle Liss och Carl Grundström. Spelare som verkligen kunde göra skillnad i den mån de kunde delta.

Inför kommande säsong känns det bra att vi redan förlängt med Plant och annars får vi väl hoppas att det går att hitta en lösning med skarpskytten Liss, även om inget ska vara helt klart torde vi tappa Deilert vilket i så skulle bli ett stort tapp. Här blir det till att jobba för sportchef Kenttä ifall vi skulle tappa både Palmquist som Deilert då de båda bar laget och hade stora roller.

Betyg: 3

Daniel Rahimi, Karl Johansson, William Eriksson, Fredric Andersson, Axel Ottosson, J.T. Brown, Gustav Possler, Alex Hutchings och Pontus Andreasson. Spelare som verkligen har det i sig men som inte levererade varje dag. Frågan om varför inte varje dag kan bara de svara för..

Inför kommande säsong känns det bra att vi redan har en liten stomme i Rahimi, Johansson, Eriksson, Andersson och Possler. Av de övriga i denna kategori är det väl främst Ottosson man hoppas det går att hitta en lösning med, J.T. Brown så klart en riktig injektion och J.T. har varit klar spets då han parkerade på ”kontoret” men gjorde det lite för sällan. Men Brown vore så klart väldigt intressant att se kommande säsong även om det känns rätt långsökt, men Kenttä har ju trollat förut. Andreasson ska ju vara förlorad för SHL och Luleå, frågan är dock ifall han tar chansen och steget till SHL väl tidigt och att han egentligen skulle må bättre av ännu en säsong i HA i stället?

Betyg: 2

Isak Mantler, Alexander Hellström, Teemu Eronen, Alexander Popovic, Nikolai Belov, Daniel Norbe, Kristoffer Söder, Sebastian Manberg. Sebastian Selin, Francis Perron och Justin Crandall. En samling spelare av god/finmörad klass som av en eller annan anledning inte tog chansen. Frågan är mer än väl befogad…varför?

Inför kommande säsong är det två spelare i Norbe och Selin vi ser på kontrakt, här känns de båda som väldigt revanschsugna. Norbe avslutade i fjol i HV71 och lirade då i PP trots slutspel och det känns inte som vi på långa vägar sett vilken kapacitet Daniel besitter den här säsongen. När det gäller Selin så har både han och kapten Andersson haft en betydligt tuffare säsong jämfört med i fjol och Sebastian har pga. en del bänkningar åkt jojo in och ut ur truppen. Båda lär dock vara sugna på ett betydligt bättre 21/22. Sedan blir det intressant att se vad som händer med spelare som Mantler, Hellström, Popovic, Söder, Manberg, Perron och Crandall, det går inte att komma ifrån några av dessa spelare har underpresterat och på så sätt inte torde vara aktuella för en fortsättning.

Betyg 1

Connor Ingram, Erik Ullman, Grant Besse

De kom, se sågs och de lämnade. Bra så..

Här är det väl främst Ullman man undrar lite kring hur han tänkte då han vid otaliga tillfällen nyttjade media och klagade på att han inte fick chansen etc. Jag kan inte komma på någon annan spelare som varit så ofta och så tydlig i media då man inte fått spela. Yrket hockeyspelare väldigt speciellt, men det är få förunnat att bli proffs och ifall du inte platsar är det bara att knyta näven i fickan och jobba ännu hårdare för att få en ny chans, inte gråta ut och vara ledsen för att man fått för få chanser. De båda andra två rejäla floppar som landar på sportchef Per Kenttäs bord, det visar väl om inte annat att även Kenttä är mänsklig och inte kommer pricka 100% med varje spelare.

*

Nu är ju betyg likt detta högst subjektivt och möjligen att någon fler förtjänade en fyra, eller att några av de som fick en tvåa skulle ha haft en trea istället. Någon kanske tycker att skadeförföljde Plant fick ett för högt betyg eller att Rahimi och J.T. Brown förtjänade högre betyg, men det går ändå inte att komma ifrån att dessa betyg på något sätt ändå speglar säsongen. På papperet hade vi ett betydligt bättre lag än vad vi senare fick ut i form av mål på tavlan eller poäng i tabellen. Efter det att Grundström och Steen lämnade kan vi summer till sex spelare vi ger betyget 4 eller 5, för att vinna ett slutspel och avancera till SHL krävs det att fler, båda coacher som spelare kliver fram och levererar på den nivån konsekvent. Dels en betydligt jämnare nivå under grundserien och sedan som allra bäst när det verkligen gäller. Då och först då kan drömmen om SHL verkligen bli sann.

Kommentarer, reflektioner eller tankar.. fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller kanske kommande helg. 

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

12 thoughts on “Betyg på Kenttä, coacherna & spelare 20/21!

 • 17 maj, 2021 kl. 07:34
  Permalänk

  Poulin var knappast en 4a..

  2a eller svag 3a..

  Ingram va -1 eller ”överkryssad geting”

  Wallson 2a

  Svar
 • 17 maj, 2021 kl. 08:01
  Permalänk

  Så ni tror att Ullman ”grät ut i pressen” på eget initiativ? Ni har inte funderat på att det kanske var pressen som sökte sensationer? Om någon ringer upp en spelare som bevisligen blivit felbehandlad i en klubb så är det hans fulla rätt att uttrycka sitt missnöje. Bra så…

  Ullman värvades till Löven som en offensiv back men dömdes utifrån några ”Hellström/Rahimi”-ramar och hur lätt är det att sitta på bänken i fem matcher sedan kastas in för att ”städa” upp i egen zon (när du dessutom är en offensiv spelare)?

  Ni har inte funderat på varför Ullman är och har varit en spelare som verkligen gör skillnad i ALLA klubbar utom Löven? 24 poäng på 52 matcher i Västervik och 7 poäng på 10 matcher i SSK. Mycket märkligt men Löven måste ju ha gett honom alla förutsättningar att lyckas. Eller hur?

  Drevet mot Ullman äcklar mig så det står mig upp i halsen!

  Svar
  • 19 maj, 2021 kl. 09:24
   Permalänk

   Tack för att du skrev precis det jag själv tänkte när jag läste detta. Även en väldigt oseriös beskrivning av händelseförloppet (”…otaliga tillfällen”). Nåväl, sätter man en 3:a på Wallson så kan man ju sluta läsa redan där får då kan inte mycket annat heller bli rätt.

   Svar
 • 17 maj, 2021 kl. 08:08
  Permalänk

  Håller med i stort.
  Rahimis allt för ojämna säsong gör att man inte kan sätta högre betyg.
  Norbes totala tvärvändning i kvalité är anmärkningsvärd.I matcherna mot KHK, säsongen innan ägde han ju planen.
  Satt i varje match och dreglade och tänkte”fan,om löven kunde signa honom”
  Ullman,även där kryptiskt.Jag menar,Plant kom ju från samma klubb!!Han borde ju ha kunnat delget en del om Ullman som person!!
  Perron tycker jag inte tog för sig.
  Visst,fina handleder,men använde allt för sällan kroppen.Åkte i 20 omg och tittade, tycker jag.W/L bänkade helt riktigt honom också.
  JT Brown nyttigare.Men,tror att Ottosson/Perron inte är den bästa lekkamraterna där.
  Men ser gärna ett kontraktförlag till Brown.
  Ottossons ojämnhet störande.
  Kunde helt försvinna i vissa matcher.
  För att i nästa dominera.
  Tror vi kan hitta bättre målisar än Poulin/Mangler för billigare pengar.
  Och som du skriver,tydligare roller,i både försvar och offensivt.Vill man ha fyra fullt producerande femmor,så krävs det stor plånbok.Ska bli intressant vad Kentä har lärt sig efter den här säsongen.Vilka erfarenheter han och teamet runt laget tar med sig.Får Wallin mer att säga till om lagbygget?Tror det.

  Svar
 • 17 maj, 2021 kl. 10:25
  Permalänk

  Är det någon som vet vad som egentligen hände med Belov.

  Svar
 • 17 maj, 2021 kl. 11:01
  Permalänk

  När Palmqvist kom så blev ju Ullman överflödig. Tycker väl egentligen inte att han ”grinade” så mycket men förmodligen hade han blivit lovad en helt annan roll än vad han nu fick. Undrar också varför inte Norbe spelade bättre, han har ju betydligt högre kapacitet än vad han visat annat än i en del matcher.

  Svar
 • 17 maj, 2021 kl. 12:31
  Permalänk

  Den stora frågan på allas läppar; varför presterar inte på papperet fantastiska spelare bättre i Löven när de är jättebra i andra klubbar? Hur kommer det sig att spelarnas prestationer sjunker två nivåer när de spelar i den gröngula tröjan?

  Vilken är den gemensamma nämnaren?

  Wallson…

  Svar
 • 17 maj, 2021 kl. 12:37
  Permalänk

  … jag är på riktigt orolig att Kenttä skjuter sig själv i foten om han inte river Wallsons avtal. Det är ju numer vida känt att spelarna inte köpte ledarskapet Wallson stod för och att spelsystemet därför framstod som ett rent haveri. Nu står man med en uppsjö utgående kontrakt och en rad spelare jag antar att man vill behålla.

  Vad sänder man för signaler till dessa spelare om man behåller anledningen att tidernas mest uppskrivna HA-trupp i verkligenen blev ett grått, mediokert gränsaksavkok? Gissningsvis kommer mer än en av dessa kontraktslösa spelare välja andra alternativ än att spela en säsong till under Wallson.

  Svar
  • 17 maj, 2021 kl. 15:52
   Permalänk

   Tyvärr var de just de Kenttä gjorde, lyssnade på spelarna som ville behålla Wallson. Nu gäller de för Kenttä att knipa åtminstone 2grisar (Ex. SSK’arna förra året Berg, Blomstrand, Liljewall) som man kallar dem när de spelar i motståndarlaget, men älskar och hyllar när de är på våran sida. Sen gärna några unga hungriga toppspelare från allsvenskan och div. 1.

   Svar
 • 17 maj, 2021 kl. 18:22
  Permalänk

  Skulle vara intressant se hur många minuter varje spelare spelat under säsongen, svårt jämföra en som snittat 7 min med en som har 22 minuter.

  Svar
 • 20 maj, 2021 kl. 14:35
  Permalänk

  Olle ang spelare som sänker nivån i gröngult, så har det ju alltid varit sen vi permanentade oss i Hockeyallsvenskan, det verkar låsa sig i Löven medan spelarna ”blommar” ut i andra miljöer. Finns hur många exempel som helst och det var även så innan Wallson. Sitter i väggarna.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: