Beslut för Lodin & Walli Walterholm

En väldigt dyrköpt seger i lördags mot Timrå med inte mindre än tre skadade spelare. I dag kom besluten från DN gällande Lodin (elbowing på Palmquist) och Walli Walterholm (cheacking to the head på Plant).

Domarna i sin helhet:

Lodin:

Efter match mellan IF Björklöven – Timrå IK, HockeyAllsvenskan, 6 februari 2021 åläggs Viktor Lodin, Timrå IK, följande straff för elbowing:

1.                   Avstängning från Timrå IK:s fyra (4) nästföljande matcher i HockeyAllsvenskan.

2.                   Böter om 3750 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Viktor Lodin samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: I den andra perioden lägger Timrå ner pucken djupt i Björklövens zon. Björklövens spelare #74 åker ner på en förlupen puck. Han har syftet att starta ett uppspel. #74 slänger blicken bakåt och upptäcker att han forecheckas av Timrås #91. Han är medveten om att #91 kommer ner i en hög fart och #74 gör sig därför förbered på en tackling. Timrå spelaren kommer in med hög fart och utdelar en tackling. Tacklingen utförs på ett oaktsamt sätt då Timrås spelare väljer att sätta upp armbågen högt upp på #74. Tacklingen sker i hög fart och #91 väljer att utföra tacklingen på ett våldsamt sätt då han väljer att sätta upp armbågen högt upp på #74 #74 faller till isen och utgår för stunden och återkommer inte under andra perioden. #74 kommer tillbaka i period 3.

Viktor Lodin har, genom Kent Norberg, uppgett följande. Palmqvist är medveten om att jag är bakom honom, när han sen tar pucken så kryper han ihop och då träffar min armbåge honom olyckligt i bakhuvudet.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Viktor Lodin gjort sig skyldig till en elbowing som är bestraffningsbar. Förseelsen bör föranleda en avstängning.

Det finns för närvarande i serier på elitnivå, som exempelvis HockeyAllsvenskan, med anledning av att matchdatum ofta ändras pga coronapandemin skäl att – i stället för att låta avstängningsbeslutet omfatta vissa bestämda datum – låta begränsa avstängningen till ett visst antal tävlingstillfällen, dvs. matcher, i aktuell serie (se RF stadgar 15 kap. 6 § sjätte stycket p b).

Avstängningens längd bestäms till Timrå IK:s fyra nästföljande matcher i HockeyAllsvenskan. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

•                     Tacklingen sker med relativt hög fart

•                     Den tacklande spelaren ser ryggen på motspelaren under hela situationen

•                     Förseelsen är obehärskad och vårdslös,

•                     Stor skaderisk

•                     Det är fråga om återfall (se disciplinnämndens beslut den 5 januari 2021 i ärende nr D-SIF-011726), vilket i viss mån ska beaktas, trots att det rör sig om skilda förseelser.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 46.

*

Walli Walterholm:

Efter match penalty i match mellan IF Björklöven och Timrå IK, HockeyAllsvenskan, 2021-02-06, åläggs Erik Walli Walterholm, Timrå IK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

1.                   Avstängning från Timrå IK:s nästföljande sex (6) matcher i Hockeyallsvenskan. I dessa sex matcher ingår den avstängning som automatiskt följer vid ett match penalty.

2.                   Böter om 12 938 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Erik Walli Walterholm samt en filmsekvens.

Anmälan: I slutet av den första perioden etablerar Timrå spelet i Björklövens zon. Ett skott skjuts från blå där det blir en retur från Björklövens målvakt. Pucken studsar ut framför mål och hamnar framför skridskorna på Björklövens #28. Från höger sida kommer Timrås spelare nummer #63. Timrås spelare #63 går in från höger sida, vilket gör att Björklövens spelare inte kan upptäcka honom. #63 går in våldsamt i situationen och väljer att inte gå för pucken utan går för att tackla #28. Tacklingen sker direkt i huvudet med hög kraft. Den är våldsam och innebär hög skadesrisk för #28. #28 utgår från matchen.

Erik Walli Walterholm har uppgett följande. Jag åker in för att leta returen och då träffar min axel hans ansikte.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Erik Walli Walterholm gjort sig skyldig till en huvudtackling som är bestraffningsbar. Förseelsen bör föranleda en avstängning.

Det finns för närvarande i serier på elitnivå, som exempelvis SHL, med anledning av att matchdatum ofta ändras pga. coronapandemin skäl att – i stället för att låta avstängningsbeslutet omfatta vissa bestämda datum – låta begränsa avstängningen till ett visst antal tävlingstillfällen, dvs. matcher, i aktuell serie (se RF stadgar 14 kap. 6 § sjätte stycket p b).  Avstängnings längd bestäms till Timrå IK:s nästföljande sex matcher i HockeyAllsvenskan inklusive den automatiska avstängning som följer med ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

•                     Det är fråga om en tackling som utdelas med hög kraft och uppåtgående rörelse.

•                     Tacklingen utdelas från blindside

•                     Stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44.

*

Man har liksom ingen aning vilket straff de drar upp från sin tombola.. men jag tycker spontant att det är bra med avstäning i båda fallen. Däremot är det inte bara olyckligt utan direkt illa att det kommer en anmälan och en avstängning efter matchet gällande situationen med Palmquist. Vi har numer fyra domare på isen och den situtionen där pucken och spelet faktiskt är ska de rimligen inte kunna missa.

Nu gick det relativt bra med Zach, han var åter i spel efter några stygn.. men Löven som lag hade ingen fördel även om nu DN tycker att armbågstacklingen var värd ett straff.

När det gäller den fege Walli Walterholm, tycker jag han kommer på tok för lindrigt undan.. ursäkten att: ”Jag åker in för att leta returen och då träffar min axel hans ansikte”. ger jag inte mycket för. Eller..? Fegt och otroligt fult, borde varit värt betydligt fler matcher i min bok.

Kommentarer, reflektioner eller tankar.. Fältet som vanligt rätt fritt..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är coolbet-stor.png

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

5 thoughts on “Beslut för Lodin & Walli Walterholm

 • 8 februari, 2021 kl. 20:51
  Permalänk

  Ja….slarvigt av Plant att ha sitt ansikte ivägen för hans axel…..Plant kanske skulle ha haft en tvåa för ”facing”….???!!??
  Håller med Walterholm…måste få stopp på sånt här!!!
  Nä…man känner bara indignation för sådana uttallanden…
  Måtte det inte gå ut över Adams hälsa långsiktigt.
  Bra info på play.Måste lösa backsidan kvickt.
  Kul att Possler är på g igen.Tillförde en jävla energi dom sista matcherna han var med.

  Svar
 • 8 februari, 2021 kl. 21:35
  Permalänk

  10 matcher på Walterholm.

  Svar
 • 8 februari, 2021 kl. 23:03
  Permalänk

  Ja vad ska man säga? Tur det finns bestraffningar men det är ju otroligt vad alla skyller på sina kroppsdelar.
  Hänger inte hjärnan med? ”Min armbåge” träffade honom i huvet. ”Min axel” träffade honom i huvet…. Precis som de försöker skylla ifrån sig. Märkligt….sen hjälper det ju inte oss någonstans eftersom Plant nu är borta en längre tid men tur då för Zack att det inte blev värre. Tycker dessa bestraffningar borde inkludera nästa match mot vederbörande lag oxå så det känns lite extra

  Svar
  • 9 februari, 2021 kl. 22:53
   Permalänk

   Den idén att straffet bör gälla även nästa match är egentligen inte dum.
   Däremot kanske inte praktiskt genomförbar

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: