– Bakläxa har tagits emot med olika grader av entusiasm!

Bloggen tog kontakt med fystränarna Daniel Ragnvaldsson och Tobias Thomson för att höra deras tankar kring säsongsinledningen, om de låg bakom ”Dräpardygnet” och hur en vanlig fys-vecka egentligen ser ut för killarna.

Tjena killar, allt väl?

– Hej, hej bara bra! (både Daniel och Tobias)

Vad säger ni annars om vår säsongsinledning, just nu ”bara” en 7:e plats (intervjun inför Asplöven) för det på förhand topptippade laget?

– Vad ska man säga, trist förstås men samtidigt så är det ju inte i november man ska vara som bäst. Jag har för dålig koll på övriga lag i serien för att kunna värdera om tipsen var realistiska eller inte men jag lider med killarna som bevisligen inte får det att stämma. Samtidigt tycker jag att både spelare och tränare tacklar situationen på ett bra sätt, arbetar hårt internt och tar åt sig lagom av kritiken. (T)

– Ja, efter en bra start har det gått klart sämre en period för att gå mot en bättre trend med bra hemmafacit på slutet, men visst ligger målsättningen högre än vad tabelläget i nuläget ser ut. Serien är lång och fortfarande jämn och det finns alla möjligheter att klättra mot toppen med ökad form mot jul och efter uppehåll med fler 3 p matcher. (D)

..men om vi går in på er, ni kom under förra säsongen.. vill ni kort presentera er och vad ni har för respektive coach- och tränarbakgrund? Vill du börja Daniel..

– Jag har doktorerat inom miljökemi och jobbar till vardags sen åtta år som miljökonsult då jag lämnade universitet. Innan jag kom på forskningsspåret gick jag delar lärarutbildningen och har viss pedagogisk utbildning och har även erfarenhet av undervisning på gymnasium och universitet. Utbildningen inom kemi och biologi i kombination med min egen friidrottskarriär har gett mig en bra teoretisk grund avseende bl.a, anatomi, fysiologi och träningslära. Under mina 20 år inom elitfriidrotten har jag försökt förstå framgångsfaktorer inom träning och även värdera och uppskatta olika typer av ledarskap som på olika sätt leder till utveckling och framgång. Som aktiv spjutkastare är mina främsta meriter 6 SM-guld och internationellt 15e plats på EM 2006. (D)

– Jag är utbildad idrottslärare även om jag inte längre arbetar med det. Dels tycker jag att det har gett mig en bra kunskapsmässig grund i anatomi, fysiologi och träningslära men det kanske viktigaste jag fått med mig från skolan och undervisningen är pedagogiken. Träning handlar minst lika mycket om psykologi och pedagogik som om fysiologi. Som idrottare har jag aldrig varit på någon direkt elitnivå men jag har nött på bra inom en bredd av idrotter och gradvis utvecklat ett stort intresse för träning. Jag tränar även andra grupper, allt från nybörjare till elit och om sanningen ska fram så har jag en förkärlek för riktigt grisig träning, träning som pressar mot gränserna. (T)

..och med de bakgrunden har ni då olika styrkor och kanske svagheter så att ni kompletterar varandra på ett bra sätt? Vad är det då främst ni var för sig främst vill bidra med?

– Dels vill jag bidra med kunskap inom det som framför allt är mitt område, uthållighetsträning. Sen tror jag utifrån min bakgrund att jag kan bidra med nya idéer kring träningsupplägg, bemötande och ledarskap. Vidare tror jag inte på genvägar, ursäkter och gnäll, det är hårt arbete som gäller om man ska bygga en bra fysik. Det finns många sätt att bli dålig på men bara ett sätt att bli bra på – träning. (T)

– Den egna idrottskarriärer har såklart givit mig kunskaper från elitinriktad friidrottsträning i allmänhet och spjutkastning i synnerhet, men har väl också bra insikt med allt det innebär i tävlingssituationer, förväntingar , press och hur man kan hantera det och prestera när det gäller som mest. Mina främsta kunskaper ligger inom styrke-, snabbhets – och explosivitetsinriktad träning som ligger närmast det jag själv utövat. Träningsmässigt har drivit mig själv hårt under många år och tror jag bra koll på var i belastning man måste ligga för att bra uppnå resultat, men även att mängden högintensiv träning inte får vara för stor pga risken för skador. Den balansen är viktigt och övningar måste anpassas efter vilken nivå och grund utövaren har.

Allmänt vill jag driva en linje där det är hårt jobb som gäller och attityd till träning är extremt viktigt för vilken träningseffekt man uppnår. Spelar ingen roll om du kör ett kanonbra program om man inte har rätt inställning och attityd till träningen, det sker ingen utveckling om man inte ser till att ha progression i träningen. Där har tränaren ett ansvar i att styra upp det som ev inte utförs korrekt och också bidra med stor energi och engagemang. Men ytterst måste individen själv göra jobbet och stå för att utmana sig själv varje dag./Daniel Ragnvaldsson

Jag och Tobias kompletterar varandra inom träning och även om vi har olika bakgrund och främsta styrkor så har vi en samsyn hur träning ska bedrivas och vilka krav som måste ställas. (D)

I fjol kom ni under säsongen, nu fick ni vara med hela vägen från i våras. På vilka sätt är det både bättre och lättare då det känns rätt givet kontra att kastas in under säsongen?

– Ifjol kom vi in i ett skede då vår träning kanske innebar lite ny energi med nya ansikten och förhoppningsvis att det upplevdes ett stort engagemang från vår sida under perioden nov-jan där vi hann med kanske 20 talet pass mellan allt matchande. Vi hann väl få en ganska god bild av laget och hur behoven enligt vår mening gällande fysisk träning såg ut. Det var en bra utgångspunkt för vidare planering när det senare blev klart med ett helhetsgrepp för fysen inför den här säsongen. Planeringsmässigt är givetvis allt enklare när man får börja med allt från första träningscykel och uppbyggnadsträning. (D)

– Det vi gjorde under förra säsongen får ses som att vi gjorde två hyfsade byten i början av tredje perioden. Den här säsongen har vi fått vara med från början, dock tycker jag fortfarande att det finns mycket att jobba på både för föreningen och för spelarna för att ta ytterligare kliv, men kring det har vi en bra dialog med klubben och ledarna. (T)

Foto John Lind och AXELLÖF
Inför säsongen bl.a. ett Dräpardygn, var det på ert initiativ eller kom det från sportchef Johansson alt. Jonsson/Åkerblom?

– Den tar jag på mig, tyckte att spelarna behövde lite perspektiv på trötthet och uthållighet och ett avbrott i träningsvardagen. Min vän Robert Lindberg som är en av världens bästa multisportare (nyligen 2:a på VM i Brasilien) designade tävlingen, dock tog vi efter moget övervägande bort några moment och mil, man måste ju spara några överraskningar till kommande år. Jag blev positivt överraskad av spelarnas prestationer och framför allt deras inställning, att behålla humor och glädje fast det är motigt är en egenskap man inte ska förkasta. (T)

– Den får Tobias ta på sig, även om jag starkt var med och medlade om nivån för olika moment i planeringen. Hade Robert fått bestämma finns det nog risk för att inte alla kommit i mål… I övrigt var jag serviceteam och peppade med blåbärssoppa i hand och dirigerade en och annan sneseglare under nattstrapatsen. Det som spelarna utförde under dräpardygnet var väldigt tufft ska man komma ihåg och att färdas 10 mil på 20 timmar är ingen normal fysisk ansträngning. Det ställde krav både på det fysiska och mentala och spelarna gjorde nåt riktigt bra här som bet ihop och körde hela vägen över målsnöret. Sammantaget var det väldigt lyckat enligt mig och något som jag tror spelare kommer bära med sig hela säsongen och uppnådde syftet med teambuilding och att man får en referensram för vad som är tufft gällande fysisk ansträngning. (D)

Skiljer sig upplägget kring fysen den här säsongen något mot föregående säsong, både till träningsmängd men kanske även till innehåll?

– Den allmänna upplevelsen är att vi skruvat upp ett snäpp både vad det gäller träningsmängd och innehållet. Vi har också svart på vitt att vi utvecklat spelarnas fysik på många plan. Det är en stor styrka att vi är två personer som delar på uppdraget och att vi har olika bakgrund. (T)

– Instämmer med Tobias, det har nog skruvats uppåt ett snäpp. Vi följer såklart noga utvecklingen och där vi ser en positiv trend generellt för de kvalitéer som tränats och testats regelbundet. En stor fördel med att vara två personer i detta är att vi kunnat hålla en hög närvaro i all fysträning vilket bidrar till att höja kvalitéen i den träning som utförs. (D)

..och i så fall på vilket sätt och varför?

– När det gäller innehållet så jobbar vi ständigt med att utveckla det, det är en utmaning att förhålla sig till spelschema, lokaler och individualisering men samtidigt får inget bli till ursäkter. Vad vi än gör så predikar vi full satsning, styrketräning ger inget om du inte tar i, explosivitet och snabbhet gör man inte på halvfart och konditionsträning måste någonstans göra så ont att man vill ge upp. (Båda)

– Inledningsvis fanns viss tyngdpunkt på att de som inte hade samma grund för t,ex, lyftteknik avseende olympiska lyft fick hjälp med detta. Korrekt grundteknik är viktigt både för att minska skaderisk, men centralt för att våga belasta fullt ut och få önskvärd styrkeutveckling. Vet att det jobbats på detta tidigare också, men kontinuitet och hög närvaro är viktigt om man ska se alla i ett lag och att alla med behov kan få den teknikinstruktion som behövs. På ett helt lag är variationen stor i förkunskap, allt från mycket skolade individer i lyftning till de som inte tidigare lagt lika stor fokus på det och haft betydligt mer att lära. (D)

Vi som följt laget sedan länge upplevde det som att kraven inte minst gällande fysisk status skärptes föregående säsong med sportchef Grönberg och coach Waltin vid rodret. Hur såg kraven ut inför den här säsongen.. samma nivå som tidigare eller kanske skärpta krav?

– Min bild är att både förra säsongens tränare och innevarande säsongs tränare har höga förväntningar på spelarnas fysiska status. Tror knappast att det finns en tränare på den här nivån idag som rycker på axlarna åt fysen snarare tvärtom. (T)

– Instämmer med Tobias, detta ligger högst upp på priolistan för de flesta tränare. Waltin och Wener uttryckte detta tidigt , och Tommy och Markus har varit mycket tydliga i sina förväntningar och vi har kunnat ha en väldigt bra dialog kring fysbiten eftersom de var klara tidigt som tränarduo. Moderna hockeyn ställer höga krav på spelarnas fys och det är inget som man får gratis i brevlådan, måste vara hårt jobb som gäller innan säsong och det en självklarhet. Som man sår får man skörda och en säsong är väldigt lång och avgörs inte innan jul, utan man ska vara som bäst långt efter juluppehållet och för att vara det måste man ha en stark grund att stå på och även periodvis träna relativt hårt under matchsäsong om man ska kunna toppa upp allt i mars-april.

..klarade alla spelare de uppställda kraven eller var det någon som bakläxa?

– Bakläxa har getts och tagits emot med olika grader av entusiasm. (Tobias Thomson)

Hur gör man rent generellt med nyförvärv och killar som kommer utifrån, försöker ni ge även de träningsprogram och liknande eller får de sköta sin fys på egen hand och på eget ansvar?

– En stor kärntrupp vara klar tidigt vilket jag såg som en stor fördel och nyförvärven fick vi genast bra koll på och de reste in för tester och andra samlingar. (D)

– Under våren hade vi en bra dialog med spelarna som var klara men som ännu inte bodde i stan, Daniel Johansson gjorde också ett bra jobb med att ta hit dem till tester och utvalda träningsperioder, det betydde mycket. (T)

Och det här med tester och liknade under pågående säsong, är det nåt som görs regelbundet och vilka olika moment brukar i så fall ingå?

– Vi gjorde tester tre gånger under försäsongen, då testade vi kondition genom ett löptest över 3000 meter, snabbhet och explosivitet genom sprint- och hopptester samt genom explosiva styrkeövningar. Slutligen testade vi styrkan i övningar för både ben och överkropp. Vi försökte använda tester som vi lätt kan genomföra igen och följa upp. (Båda)

– Testerna är såklart valda att avspegla fysisk status för respektive kvalitéet, men de är även till del valda för att vara tekniskt okomplicerade så att testresultat inte begränsas av för svårt tekniskt utförande som gör att man kanske inte får ut sin kapacitet i testet. Nuvarande testbatteri avspeglar mer fysisk kapacitet än variation i testerna utförande pga av brister i teknik. (D)

Går det att säga nåt generellt om killarnas testvärden i dag jämfört då ni kom till Björklöven?

– Testerna är noggrant uppföljda och i snitt på laget ser vi tydliga framsteg. Individuella variationen är relativt stor, men vissa har tagit rejäla kliv framåt, andra har mer att ta ut, men vi släpper inte fysuppföljning bara för att säsongen dragit igång. Det sker en dialog och styrning i träning för individer med tydliga förbättringsområden och följer upp det löpande. (D)

– Spelarna har utvecklats, några riktigt mycket. Samtidigt finns det ingen spelare som inte kan bli ännu bättre. (T)

Finns det någon av killarna som alltid sticker ut vid testerna eller kanske förbättrat sig allra mest sedan ni kom till klubben?

– Vi vill inte lämna ut någon men vi har spelare som gjort 10.30 på 3000 meter ena dagen, och sedan vänt upp 125 kg i en frivändning nästa dag. Prova den du. (T)

– T.ex. styrketester måste man även relatera resultat till kroppsvikt, inte bara vikten på stången. Det finns en relativt stor grupp spelare som gör mellan 1,3 – 1,5 ggr kroppsvikt i frivändning från golv vilket är en mycket bra styrkenivå för att nämna exempel på status. Både maxstyrka och styrkeuthållighet har tydligt förbättrats under året. (D)

Johan Löf / AXELLÖF

Genomgång på is Arkivfoto: AXELLÖF

Går det att beskriva hur en vanlig vecka ser ut för våra killar och då främst den fysiska biten vid sidan av is?

– Fysen ligger oftast innan ispassen på förmiddagen, beroende på hur matcherna ligger varierar vi intensiteten och belastningen. Är det ett tag till nästa match så går vi på hårdare, det är viktigt att inte släppa på fysen även under säsong, det leder till en för tidig och på tog för kort formtopp. (T)

– Under säsong har självklart det hockeymässiga på is mer fokus och fysen anpassas in vid sidan av isträning och passen är klart kortare än under uppbyggnadsperioden då all fokus ligger på fysträningen. Under uppehåll och perioder av färre matcher läggs tuffare fysinslag in för att hålla uppe de fysiska kvalitéer som går ner om man inte underhåller detta vilket är nödvändigt om man ska hålla säsongen ut och vara som bäst i ett playoff som ligger i målsättningen. (D)

..är det max vad killarna pallar med eller skulle ni helst vilja lägga in fler pass eller öka dosen på annat sätt?

– Det är en bra dialog med tränarna. Ytterst är det ju så att det finns matcher att vinna och det måste all träning förhålla sig till. (Båda)

– Det är viktigt att ha en övergripande plan för träningen, men det är samtidigt farligt att låsa sig vid upplägg och man måste vara lyhörd för hur status på truppen dag till dag och vecka till vecka. Resande t.ex, är absolut inte likställt med vila och ibland måste träningens inriktning och intensitet revideras för att ligga på rätt nivå i förhållande till hur fräsch/sliten truppen är. (D)

Okej, stort tack att ni tog er tid Daniel och Tobia.. fortsätt köra hårt med grabbarna!

– Ingen fara, tack själv!

4 thoughts on “– Bakläxa har tagits emot med olika grader av entusiasm!

 • 26 november, 2015 kl. 09:44
  Permalänk

  Väldigt bra intervju, uppskattas mycket

  Svar
 • 26 november, 2015 kl. 13:38
  Permalänk

  Riktigt intressant läsning! Kul med ett lite annorlunda reportage. Tummen upp! ??

  Svar
 • 26 november, 2015 kl. 18:36
  Permalänk

  Mycket intressant och bra reportage!!

  Svar
 • 11 maj, 2016 kl. 06:41
  Permalänk

  Osar inte bra. Kompetensen lyser med sin
  frånvaro

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: