A-lag vs juniorlag

Det kom en kommentar till bloggkollegans inlägg ”17 utflugna juniorer” från Åre och som Brinken till viss den redan svarade på, men här ger jag min syn.

Megazone

Grejen är ju att de killarna du nämner lämnade Björklöven när de var knappt 16 år gamla. Ingen är redo för hockeyallsvenskt spel i den åldern och kan inte heller lovas A-lagsspel säsonger framöver då du inte vet utvecklingskurvan. Vad skulle hänt om du ex skickat in en 16-årig Jesper Lindgren, som då inte vägde mer än en påse nudlar mot exempelvis Västerås Jan Urbas? Du skulle ju efteråt få karva honom ur sargen med sked.

Johan Löf / AXELLÖF

Hur skulle Jesper Lindgren klarat sig i hockeyallsvenskan som 16-åring? Foto:AXELLÖF

Vill du se fler bra Lövenbilder? Klicka HÄR

En annan aspekt är att när du spelar i SHL-lagens J-20 ofta har NHL-scouters ögon på dig. Det närmsta NHL-scout du kommer här är väl Eje Nyman samtidigt som du står inför säsongens höjdpunkt, derbyt mot Vännäs borta.

En sak man försökt med är att värva tillbaka duktiga J-20 spelare för att klara kvalet uppåt, men inga pengar i världen som skulle kunna få dessa J-20 spelare att återvända, inte ens för den saken. Om nu blixten mot förmodan skulle slå ned precis vid tegstunet ske så är frågan om vi ändå skulle klara det? En säsong i juniorernas finrum kostar i runda slängar 5 miljoner. Finns de pengarna? Samtidigt kan man ju undra hur tusan Timrå och Södertälje fixar det? Enda medlet som jag ser det för att få igång en vettig juniorverksamhet är att A-laget tar steget upp i SHL och vi får en gratisplats i J-20 SuperElit, men inte ens då skulle det bli en dans på rosor. Vi skulle likt förbannat stå där med ett J-20 där de bästa spelarna drog tre säsonger tidigare och således behöva värva in för att inte bli en slagpåse innan de talangfulla 15-åringarna växer upp.

Många pratar om att vi inte får fram egna spelare som Mattias Hedlund, Jesper Jäger, Jörgen Hermansson, Peder Bejegård, m.m. för att inte tala om den gyllene 87-generationen med Daniel Rahimi, Alexander Hellström, Patrik Nevalainen och Alexander Sundström men det berodde helt enkelt på att vi då just spelade i högsta juniorserien. Spelar vi inte där så lär det dröja innan vi ser en egen stomme i A-laget. Det räcker inte med att vi då och då får tillbaka någon spelare som en gång lämnat. Då beror det på att de inte håller hög allsvensk klass eller på snudden till SHL-klass och det är det vi behöver om vi ska husera i just SHL.

Sen är ju ”Anonym” som haft direkt insyn i klubben kanske inne på det viktigaste, att redan första kontakten ha en utvecklingsplan, ha ett vänligt bemötande
och vara genuint glada att just den spelaren vill spela i Björklöven, men att man istället saknar proffsigt bemötande eller visar att dom tror på spelaren. Det här har jag hört om från så många och tyvärr verkar Löven vara lite stor på sig och sedan länge tappat ödmjuketen. Lite bor duktig över det hela och det är så oerhört synd. Man borde ta kontakt med alla som flugit ut och även deras föräldrar om ta reda på vad som brast i just Björklöven och lära sig av historien. Jag är övertygat att i alla fall några av dessa spelare skulle stanna hemma om de fick rätt förutsättningar. Är ni fler med erfarenheter att detta skriv en kommentar och självklart ska ni vara anonyma om det är som ”Anonym” säger man riskerar sin sons framtid för att man berättar sanningen och hur det verkligen fungerar bakom kulisserna.

Megazone

3 thoughts on “A-lag vs juniorlag

 • 21 januari, 2016 kl. 08:59
  Permalänk

  Alltså ursäkta, men du har alltså ingen koll!
  Oscar possler bytte förening i år och fick även i år chansen till shl spel, tanken var att kille skulle spela j20 i björklöven. Jag tror att han hade stannat om chansen för spel i alaget hade funnits, men den gör ju inte det. Med Mats V var det 10st som fick chansen i alaget, 10st!!! I år är det ingen, man spelar på 5backar i stället för att låta den 6e junioren spela. Kolla dina fakta! Hampus Falk och Samuel Lundberg har inte gjort en minut i alaget. Dessa spelare är bättre än samtliga som fick chansen i fjol.

  Vågar man inte chansa kommer man aldrig att vinna, en spelare kommer aldrig bli annat är lovande om de inte får spela.

  Varför har man en ungdoms/juniorverksamhet? vad är syftet, betala alaget eller få fram spelare till alaget. Hur ser det ut med spelare som gått från juniorerna till alaget senaste åren?

  Svar
  • 21 januari, 2016 kl. 11:08
   Permalänk

   Hampus Falk är uppskriven för 7 matcher med löven i år. Samuel Lundberg 3 matcher med a-laget i år. Hur många minuter de har spelat vet jag inte.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: