9 matcher och 82 500 kr i böter

Hela fem avgöranden från disciplinnämnden i dag där nio matcher för Skellefteå AIK´s kapten och andra gången Örebros målvakt Julius Hudacek åker på böter för diving sticker ut en aning.

Annars bl.a. sex matchers avstängning inkl. böter motsvarande en match för MODO´s forward Kyle Wilson.

Först Erikssons dom i sin helhet:

Pressmedelande Hockeyförbundet

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Jimmie Ericsson

Förening: Skellefteå AIK

Adress: Box 185, 93122 SKELLEFTEÅ

Matchdatum: 2015-10-10

Mellan: Linköping HC – Skellefteå AIK, SHL

Domare/Anmälare Mikael Nord

Avstängningsperiod 2015-10-11 – 2015-10-28 (6 matcher)

Böter 82 500:- betalas senast 2015-11-11 (3 matcher)

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Linköping HC och Skellefteå AIK, SHL, den 10 oktober 2015, åläggs Jimmie Eriksson, Skellefteå AIK, följande straff för tackling mot huvudet:

  1. Avstängning fr.o.m. den 11 oktober 2015 t.o.m. den 28 oktober 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning
  2. Böter om 82 500 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 9 matcher, varav 3 match omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Jimmie Eriksson samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: 57:15 in i matchen delade Jimmie Eriksson ut en tackling som träffade en motspelare i huvudet. Samtidigt som motspelaren var uppvaktad av en annan Skellefteåspelare, tittade ned och letade efter pucken, kom Jimmie Eriksson som tredje man, enligt anmälarens bedömning, med hög fart. Motspelaren var oförmögen att försvara sig då han redan var uppvaktad av en annan spelare. Tacklingen tog direkt mot huvudet. Motspelaren lämnade matchen skadad.

Jimmie Eriksson har uppgett följande: Han löser situationen på ett klumpigt och dålig sätt och har inte något att tillägga till domarens rapport.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Det är utrett att Jimmie Eriksson utdelat en tackling mot huvudet som lett till att motspelaren blivit skadad. Detta är en förseelse som regelmässigt leder till avstängning. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden att Jimmie Eriksson kom in som tredje man i en situation där motspelaren hade full koncentration på den andra Skellefteåspelaren som uppvaktade honom och att motspelaren därför var helt oförmögen att försvara sig. En tackling som utdelas på ett sådant sätt medför en mycket stor risk för allvarliga skador. Sammantaget anser nämnden därför att tacklingen är vårdslös och respektlös och att den omfattas av den skärpning av praxis för allvarliga fall av tacklingar mot huvudet som nämnden infört från och med innevarande säsong. Påföljden bestäms till en avstängning som bedöms motsvara 9 matcher, inklusive den match som följer vid ett match penalty. 3 av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 11473 STOCKHOLM. Klagoskriften skall ha inkommit till RIN inom två (2) veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

* * *

Sedan då även Hudaceks:

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Julius Hudacek

Förening: Örebro HK

Adress: Orvar Bergmarks Plats 5, 70223 ÖREBRO

Matchdatum: 2015-10-09

Mellan: Örebro HK – Färjestad BK, SHL

Domare/Anmälare Christer Lärking

Böter 10 000:- betalas senast 2015-11-11

BESLUT

Efter match mellan Örebro HK och Färjestad BK, SHL, den 9 oktober 2015, åläggs Julius Hudacek, Örebro HK, följande straff för diving.

Böter om 10 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand, ett yttrande från Julius Hudacek samt en filmsekvens från händelsen.

Disciplinnämnden anser att filmsekvensen visar att Julius Hudacek förstärkt effekten av Färjestadsspelarens kontakt. Nämnden anser därför att Julius Hudacek har gjort sig skyldig till diving. Detta är en förseelse som ger en bötespåföljd. Det är fråga om återfall mycket kort tid efter en liknande förseelse. Detta har nämnden tagit hänsyn till när det gäller böternas storlek.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 14 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 138.

* * *

Totalt fem nya avgörande från Disciplinnämnden i dag och i morgon bitti kommer därför en uppdaterad lönelista utifrån de avgöranden där vi fått böter.

Hur tänker du som läsare kring de avgöranden vi fått från Disciplinnämnden, är nämnden konsekvent eller känns det fortfarande som ett lotteri? Skriv gärna en kommentar då fältet som vanligt är fritt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: