63 poäng kvar att spela om

Säsongen 16/17 har så här långt inte alls blivit vad någon av oss inför hade tänkt eller hoppats på.. Sportchef Daniel Johansson med tränarna Jonsson/Åkerblom städade rätt rejält sedan förra säsongen och några populära profiler fick lämna. Just nu ligger vi alltså trots detta på plats elva.

Men innan jag fortsätter med nuläge och vad som möjligen gått snett vill jag knyta an till det här med att flera populära profiler fick lämna och att sportchef och tränare nu tillåtits bygga om efter egna huvuden.

När sportchef Daniel Johansson tillträdde den 30 mars 2015 fanns det redan vad jag får det till tolv spelare på kontrakt, jag tror inte heller man redan då funderade i banor att bryta med någon av de kontrakterade. Daniel fick helt enkelt laga efter läge och bygga det starkaste lag han kunde sett till ekonomi och de redan skrivna kontrakten. Med tanke på vår fina säsongsavslutning säsongen innan och att vår trupp blev klar relativt tidigt gjorde att vi tippades i toppen, därtill en rätt bra försäsong och spelarna själva likt de nya tränarna (Jonsson/Åkerblom) gick på myten om vår förträfflighet. Säsongen slutade som bekant i moll även om vi med viss marginal aldrig var farligt nära att behöva kvala för att behålla vår plats i ligan. Till sist plats 12 och med vår målskillnad i praktiken sex poäng upp till slutspel.

Till denna säsong anställdes så bl.a. GM Joakim Fagervall och det städades sedan rätt friskt när bl.a målvakten #47 Kevin Lindskoug som redan under förra säsongen fick vila ett par matcher pga. ”disciplinära skäl” inte erbjöds nytt kontrakt. Man löste även ut ikonen #34 Jon Palmebjörk som tidigare under säsongen varit utlånad till norska Sparta Sarpsborg och enligt våra uppgifter erbjöds inte heller förra årets interna skyttekung #90 Alex Hutchings ens ett kontraktsförslag. Sammanlagt fick hursom inte mindre än 13 spelare se sig om efter annat, antingen att de inte erbjöds nytt kontrakt eller att man inte accepterade Dalles ekonomiska förslag.

Sett till detta än mindre acceptabelt med ursäkter från såväl sportchef som tränare ifall de sportsliga resultaten nu skulle utebli. Har man fått bygga om så pass som de nu gjorde och även anpassat spelarmaterialet efter tänkt spelidé och träningskultur finns inte längre några ursäkter utan bara totalt ansvar. Ifjol led vi som vanligt av skador och att vi tvingades låna in spelare kortsiktigt så då skulle lösningen den här säsongen visst stavas ”bred trupp”. Då tycker jag vi borde inlett säsongen med något bredare och samtidigt mer spännande trupp med att ex.vis matcha ett par eller möjligen en trio juniorer i ”samarbetsklubben” TSK för att kunna nyttja vid de obligatoriska skadorna. Nu har visserligen #41 Vikström fått 16 matcher på det sättet, men det känns mer som slumpen än en från början tänkt plan.

Om lagbygget finns så klart en hel uppsats att skriva, men vi kan väl konstatera att ifall ”alla ska vara grovjobbare” gäller det samtidigt att ha skills nog för ett effektivt PP och samtidigt kunna stänga BP i truppen. Nu tycker jag Dalle gamblade gällande backsidan och jag har ärligt trott att minst en, ev. två backar skulle göra bygget någorlunda komplett under säsongen men efter bloggens intervjuer strax innan jul med VD Gustafsson (länk) och GM Fagervall (länk) vet vi att pengarna är slut och att det är det här laget som ska görat. Utöver backsidan känns forwardssidan återigen något obalanserad och när den tänkta ettan i kassen #50 Lundström floppat blir tyvärr känslan återigen lite av ett fuskbygge. Men som sagt, nu har vi den trupp vi har.

Då är det så.. och vi vet vilka som ska göra det.

Säsongen 14/15 låg vi även då rätt risigt till efter 31 omgångar:

tabell-14_15_31

..alltså på plats 12, med 39 p och målskillnaden 59-82 (-23) samt sju poäng upp till plats 8 och slutspel.

Jämfört med då har vi nu alltså följande läge:

tabell-16_17_31

..vilket innebär plats 11, med 41 p och målskillnaden 83-106 (-23) och faktiskt bara tre poäng, men i praktiken fyra upp till plats 8 och slutspel.

Sett till det läget i dag och med resan laget gjorde under Mats Waltin våren 2015 i minnet är allt möjligt, men nu djävlar börjar det verkligen bli dags att göra verkstad. GM Fagervall pratade i vår intervju helt plötsligt i termer av topp 4 och att allt annat är skit för Löven. Möjligen i ett längre perspektiv sett till förutsättningar, för den här säsongen sett till nuläget borde i stället fortfarande ”slutspel” vara ett rimligt krav. Detta då alltså sett till nuvarande läge, annars är topp 4 det man minst ska kunna förvänta sig och även kräva av ledare och samtliga spelare i Björklöven sett till våra förutsättningar.

Säsongen 14/15 tog vi förövrigt 42 poäng under de sista 21 matcherna vilket ger ett fint snitt på två poäng/match och det gav oss till sist plats sex. Så vi vet att allt är möjligt, eller iaf var den säsongen. Faktiskt sex kvar från den säsongen i #57 S Andersson, #6 Karlsson, #10 Thörnberg, #22 Johansson, #28 Sandström, #74 Öhman och det hade faktiskt varit sju stycken ifall Dalle och #26 Boström blivit överens. Men de killarna som nu är kvar måste påminna de övriga om att resan till slutspel är fullt möjlig, om bara alla går samman och verkligen tror på det och samtidigt är beredd att offra sig fullt ut för det.

Jag tycker flera av killarna i årets trupp har så mycket mer att bevisa, på samma sätt som jag tycker det finns spelare som motsvarat eller tom. överträffat de förväntningar man hade på dem inför säsongen. Jag inleder med fem spelare som jag tycker överraskat positivt och även bör fungera som förebilder för de övriga.

Fem spelare jag tycker de övriga ska ta rygg på:

 • #12 Pavel, underbar rollspelare som visat att klivet från Kiruna inte var så stort.
 • #7 Lindquist, Piteås Gretsky som innan skadan var vår bästa forward.
 • #14 Murphy, väldigt energisk forward med grym arbetskapacitet och stora lungor.
 • #19 Farley, mycket ettrig, irrationell och effektiv med rejäl näsa för målet.
 • #24 Hage, klok 2-vägscenter vi saknat under skadan, tekar dessutom bäst i ligan.

Lite intressant att samtliga av dessa var nyförvärv inför eller under säsongen, två från Div 1 och att Farley (från MODO) sedan kommit in under säsongen. Nu fick visserligen Austin ett form av try out-kontrakt vilket kan ha höjt motivationen en aning men ansvaret att leda laget kan omöjligen enbart ska ligga på alla de nya. Detta storstädningen i våras till trots.

Fem spelare jag så här långt tycker har mer att bevisa:

 • #4 Emmerdahl, vår stabilaste back innan skadan och dit måste Jonas upp igen.
 • #37 J Andersson, får otroligt med istid i olika spelformer men har så mkt mer i sig.
 • #6 Karlsson, visserligen en otroligt brokig och knölig försäsong men man vill se mer av Kim.
 • #20 Granlund, en rivig och jobbig forward där det på sina håll sas ”bäst i ligan i BP”.
 • #33 Jonsson, nyttig hemvändare och viktig gröngul profil, har ändå blandat och gett.

Sedan kunde så klart den här listan ha varit ännu och betydligt mycket längre, man kan ju bl.a. se i laguppställningen vars våra med A eller C på bröstet numer huserar. Men även om de tre måste upp i prestation så ser jag ovan nämnd kvintett som ännu mer avgörande får både denna men möjligen även kommande säsong.

Alla ovan nämnda fem har egentligen alla förutsättningar för att utgöra stöttepelare eller stöttespelare i en satsning om minst ”Topp 4” eller ”etablerade i SHL 2020”. Så ser jag det och där just därför jag lyfter fram dem som de man vill se och även förväntar sig mer av.

* * *

Det var mina tankar till säsongen så här långt, men som sagt fortfarande 63 poäng att spela om och allt eller mycket kan därför fortfarande hända. Men inget kommer hända av sig självt och jag hoppas verkligen alla killarna både i båset som på isen nu tar sitt ansvar, visar den stolthet och det jävlar anamma som vi alla vid sidan av isen vill se och faktiskt förväntar oss.

De får spela i den vackraste gröngula tröjan med lövet på bröstet, folk sluter upp såväl hemma i T3 Center som på bortaplan och nu börjar det sannerligen bli dags att göra verkstad på isen och göra oss alla stolta igen.

Kommentarer, tankar.. fältet som vanligt fritt.

8 thoughts on “63 poäng kvar att spela om

 • 3 januari, 2017 kl. 07:54
  Permalänk

  Respektabel analys, Mackan.
  Känns inte riktigt som Björklöven har din analysförmåga i dagsläget.

  För att utveckla lite, kan jag tänka mig att det hade kunnat gått helt annorlunda om man behållt Kevin och Alex men då kanske TJ vart kvar.
  Det man förlorar på gungor osv. Så jag misstänker att man hade vart tillbaka på ruta ett men ha en större vinstpotensial nu.

  Kan även tycka att tänkandet går trögt över lag i Björklöven. Varför spelar man Öhman tillsammans med två stycken spelare som varken kan göra tvåsiffrigt med mål eller assist under samma säsong?
  Så här har man ju till och från gjort i två säsonger. För vi vet ju att Öhman prioriterar defensiva arbetet och gör det bra men ledningen verkar tolka det som han har måltorka. Varför inte prova något annat, exempelvis med Lindqvist och någon annan?
  Trots att han är över 40 år är han väl topp 3 i laget konditionsmässigt?
  Ska han ha tappat allt med klubban eller är det konstruktion av hans femmor som varit dåliga?
  Här gick det ju bra med Boström och Murphy men det dog för dom ganska omgående, 4-5 matcher(?), när dom hamnade med hamill?
  Tror även Öhman skulle fungera med Hamill som vinge.

  Det jag ville ha sagt var att det känns inte som man utnyttjar Öhmans kapacitet rätt. Och kan därmed dumpa honom efter säsongen och köpa fler spelare utan meriter. Och nya problem. Även om det blir en ny sportchef så är det ju svårt att veta vad som är vad om en spelare används fel, då dom också sneglar på poängfacit.

  För att sammanfatta Björklöven brist på analysförmåga så är det ju lite ironiskt att den spelaren som blev mest förbannad när laget spelade skit blev sparkad med motiveringen ”oacceptabelt beteende”. Kom igen Björklöven, om det är något ni vill ha är det ju spelare som välter omklädningsrummet om det inte kämpas som det ska på isen, eller är det jag som tänker galet?

  Svar
  • 3 januari, 2017 kl. 18:51
   Permalänk

   Håller med fullständigt…
   Har också tänkt på det med Öhman. Jag tror inte han är slut än. Efter att Jonsson bänkat Palmebjörk känns det som han nonchalerade Öhman också och efter det har han fått en större defensiv roll och sen har det fortsatt så. Sen att Boström, Öhman och Murphy blev en produktiv lina tror jag inte ledningen räknat med utan såg det mer som en checkande lina.
   Ge Öhman och Hamill chansen i pp…

   Svar
   • 3 januari, 2017 kl. 20:24
    Permalänk

    Jag håller med gällande #74 Öhman Ray och Ellge.. Har för mig att han fick några chanser i PP när alla andra var borta och man direkt såg hans blick och spelförståelse. En annan tanke kring detta är att Öhman matchades med #14 och #26.. förmodligen tänkt som en defensiv lina, men de funkade riktigt bra ihop. Sedan kommer offensiva #36 Hamill in och tar helt sonika Stefans plats. Vore faktiskt väldigt intressant att se 36 och 74 tillsammans i mer än PP..

    Svar
 • 3 januari, 2017 kl. 09:21
  Permalänk

  Är väl ingen som förstår hur Dalle kan få fortsätta att förstöra löven. Ser fram mot nästa säsong, denna är körd och utan Dalle tror jag på en ljus framtid. För inte kan han väl få förlängt?

  Svar
  • 3 januari, 2017 kl. 20:27
   Permalänk

   Det återstår att se Tyko.. Men jag tycker GM Fagervall var rätt tydlig kring målsättning och sportsliga resultat kontra värna kontinuitet i vår intervju innan jul. Vi kan bara vänta och se..

   Svar
 • 3 januari, 2017 kl. 12:11
  Permalänk

  Grym analys !
  Bra skrivet.
  Jag vill också lägga in att tränarna får lägga i en extra växel som AIK när dom höll låda(mer än tidigare i varje fall).
  Dom ska leda laget och framförallt sätta ihop laget så man får ut max av det.
  Oavsett namn på ryggen så ska man kunna bänkas eller flyttas runt i femmorna.

  Svar
  • 3 januari, 2017 kl. 20:39
   Permalänk

   Jag håller med Enskedelövare, självklart ligger stort ansvar även på Åkerblom/Jäger i både uttagning och framförallt coaching under matcherna. Tycker det finns mer att önska i båda grenarna.. men 21 steg kvar eller vad Åkerblom sa senast.

   Svar
 • 3 januari, 2017 kl. 18:24
  Permalänk

  Genomtänkt och läsvärt som vanligt från Löven4ever bloggen.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: