3:säsongsraket och blir det helbra fredag?

Sportchef Daniel Johansson har under veckan fyllt på truppen och gällande backsidan börjar den nu sätta sig så smått. Sedan går då så klart åsikterna isär om bygget. Så är det alltid. Och måste få vara.

En del menar att backsidan är på tok för orutinerad och även om jag inte på något sätt kan se i kristallkulan eller sitter på facit över hur säsongen kommer sluta eller för den delen behöver försvara bygget tycker jag spontant det känns intressant och fräscht.

Sedan då det här med tidsaspekt, ”inom två veckor” som normalt är brukligt inom Löven brukar gällande avancemang till SHL beskrivas som en tre- eller femårsraket. När man nu till sist presenterade Joakim Fagervall GM sa ordförande Salomonsson följande:

– Joakim Fagervall kommer att bli en stor tillgång för den sportsliga verksamheten i sin roll som GM genom sin profil, den kompetens och erfarenhet som han bär med sig från tidigare uppdrag och ge oss bra förutsättningar att nå målet om att vara etablerade i SHL 2020.

Här säger alltså ordföranden ”etablerade i SHL 2020”, det låter intressant och innebär att vi rimligen borde gå upp om två eller senast tre säsonger. Det skulle då samtidigt innebära att vi inleder säsongen 19/20 i SHL och skulle vi då hålla oss kvar till säsongen 20/21 tycker jag man kalla det för att vi infriat förväntningarna och målet om att vara etablerade i SHL 2020..

Men för att vara redo mot SHL om två eller tre säsonger gäller det nu sett till föregående säsong och resultatet att bygga om och bygga rätt. Vi känner alla till vår historia med ständiga byten på sportchefskontoret och i tränarbåset. Ingen sportchef har fullt ut haft sina egna förutsättningar att sätta sin trupp, ofta har tränaren dessutom kommit in på slutet med sin idé och en nästintill fulltalig trupp. Den här röda tråden har liksom aldrig funnits.

Jag har sedan skrivit det förr och kan gott skriva det igen. Till kommande säsong finns det ingen ursäkt för vare sig sportchef Johansson eller coacherna Jonsson/Åkerblom vid uteblivet resultat. De har fått utstå mycket kritik under den här säsongen. Sett till ekonomiska förutsättningar inte alls obefogat heller.

Det finns nu dessutom en GM i bakgrunden som tar ut riktningen och garanterat hela tiden haft en del att säga till om under årets silly season. Men för att vi om möjligt på allvar ska kunna flyga mot SHL om två eller tre säsonger tycker jag inför kommande säsong det är helt rätt att våga bygga lite ungt och nytt. Och inte minst satsa på lite fler hemvändare och lirare från orten. Gärna då de som både vill och möjligen även kan utvecklas framöver. Sedan kan ju inte stommen vare sig denna eller nästa bestå i J20- eller Div 1-spelare, men vi har en stomme och jag är även övertygad att det kan tillkomma än mer spets till truppen.

Rätt eller fel, så är iaf min känla. Och slutligen lite kort om lagdelarna.

Målvakter

Just nu bara säsongslån på Werner och här hade jag gärna sett ex.vis Timrås Mattsson eller annan i jämförbar klass som egen målvakt på kontrakt. Johan är även i en ålder att han hade absolut kunnat vara med på hela resan och garanterat vara redo för SHL om minst tre säsonger.

Backarna

En ålderman i Andersson, en habil allsvensk back i Emmerdahl och utöver dessa bara unga, hungriga men absolut rätt oprövade på den här nivån. Tror som sagt backsidan skulle må bra av en till något erfaren på minst HA-nivå, förutsatt att Pavel möjligen tillsammans med Wikström skulle klara vårt fysiska spel hade det med fokus på egenskaper inte varit fel med en yngre version av Svedberg, eller en klassisk Fokin som lirade i Färjestad BK under tot. 8 säsonger.

Här spekulerade för övrigt MrMadhawk.se så sent som i går kväll kring att Ekberg senast i Östersund kunde vara aktuell för Löven.

Forwards

Just nu elva på kontrakt och med bekräftat intresse för såväl Forsell (c), den redan ”klare” Lindquist (c), hemvändaren Isak Stenlund-Ädelgran (f) samt karaktärsspelaren Simon Mitman kan det nog komma en del förändringar även i den befintliga och kontrakterade truppen. Nu gick visserligen Mitman till Vita Hästen, men vill man nu kommande säsong spela mer aggressivt, fysiskt och vara jobbiga att möta finns det garanterat en plan B eller C för en ytterligare en sådan pjäs även om det som sagt inte blev något med just Mitman. Tidigare har Dalle pratat om 13-14 forwards och med intresse för ovan nämnda fyra, samt säkerligen någon tilltänkt spets för toppkedjan är det väl troligt att någon eller några ryker?

Vem och varför är svårt att sia kring, men när man nu byggt om backsidan så radikalt och med den föryngringen lite märkligt ifall det inte skulle förändras även i kedjorna. Nu är det visserligen fler forwards på kontrakt kontra de backar som var på kontrakt, men jag tror nog det kommer hända en del i truppen innan pucken släpps i höst.

* * *

Så vad tror vi, händer det något i dag så vi får en helbra eller i vart fall halvljummen fredag? ..och komplettera gärna då även dina egna tankar kring målvakts- samt forwardssidan.

Fältet som vanligt, vem vill börja?

18 thoughts on “3:säsongsraket och blir det helbra fredag?

  • 22 april, 2016 kl. 08:49
   Permalänk

   Bra fråga Tyko, ville som sagt inte säga något själv innan nåt är klart.. men känns lite fel att spekulera bara.

   Svar
 • 22 april, 2016 kl. 09:11
  Permalänk

  Satsa ungt och långsiktigt, självklart ska Björklöven också försöka hamna så högt upp som möjligt i serien och ev kval. Men inte på bekostnad av ekonomi, eller med andra ord Björklövens existens långsiktigt.
  I stället för att vara ett ”one hit wonder” där man vinner kortsiktig seger genom värvade spelare, försök etablera sig som topplag genom att se till att verksamheten stabiliseras och säkerställer kvalité. För A-laget handlar det om att i första läget se sig om i den egna föreningen, har vi spelare vi kan satsa på. Tex: Samuel Lundberg, Oliver Lindgren, Pontus Hiitti. Två, finns det spelare med anknytning och hjärta för föreningen, Tex: Markus Björk, Jepser Lindgren, Joel Vännström, Emil Hedman, Isac Ädelgran. Tre, toppa detta med några så kallade ”spets spelare”, men bli inte förvånade om några unga hungriga kollar visar sig vara mer än bara ung och hungrig.

  Fyra, säkerställ kvalitén på ungdom, vad ska vi jobba med i vilken ålder? Ta fram underlag med vad man generellt sett är mottaglig för i vissa åldrar (övnings exempel). Ta fram office/is tester specifikt för åldrarna, detta som mall för individ utv.

  Fem, säkerställ kvalitén på Juniorsidan, kursplan för vad man ska lära sig under junioråldern, detta äger Björklöven. Teknik, (Skridskoåkning 360°, Speluppfattning, spelförståelse, klubbteknik (Pass, skott, finter m.m.) inställning/attityd. Detta ska även gälla ungdom, men för junior ska detta appliceras på grundspel (spelide). Spelide, spelet med och utan puck! Utan puck: Press/styr, hemgång, försvazon, med puck: Utspel, spelvändningar, inspel. PP/BP.

  Går att bli hur detaljerad som helst men Björklöven får göra lite sj också 😉

  Svar
 • 22 april, 2016 kl. 09:25
  Permalänk

  Väl skrivet.
  Även jag skulle vilja ha in en rutinerad back av bra AS klass som kan vara med och lodsa våra unga talanger och på så sätt bidra med lite säkerhet i spelet.

  Kommer ihåg Lej ifjol blev ju mörkrädd när det spelade i egen zon. Tänk 2 lej i samma backpar..
  Nu tror jag Lej kommer att bli en jätte bra offensiv back.. men ni förstår vad jag menar.

  Svar
  • 22 april, 2016 kl. 14:21
   Permalänk

   Ja, Kristoffer Grundström..?!?! Var väl precis därför jag skrev som jag gjorde.. Eller?

   Svar
 • 22 april, 2016 kl. 14:21
  Permalänk

  Jag gillar också juniorer, där är ju framtiden. Men om man ska vara en klubb i övre skiktet så låter man klubbarna i botten göra en stor del av jobbet.

  Kolla förra året när Grönis var sportis. Då hade han klart redan under säsong med intressanta spelare som presentedes efter säsongen var slut. I år hade vi en ifrån Tingsryd men hur många intressanta fanns det inte i lågbudgetlagen? Bla borde ju en målvakt från t.ex Pantern eller Tingsryd vart intressant. För hur ska Björklöven kunna konkurrera med lag som ev ramlar ner från SHL?

  Sedan har det ju den positiva effekten att man lite underminerar dessa klubbar. Kolla Västervik nu, knappt en spelare kvar. Kommer bli tufft att få ett konkurrenskraftigt lag till hösten?

  Svar
 • 22 april, 2016 kl. 20:51
  Permalänk

  Det som ändå gör en lite orolig är ju hur nöjda Dalle o Tj måste vara med sig själva o forwards sidan denna misslyckade säsong. Det ser ut som allt skylls på backar plus målvakter att det gick som det gick. Förlänging på förlängning med fwds men bakåt fyller vi på med en massa oprövade kort. Inte ens målvakten vet man vad han går för. Trotter o Hutchings då? Hur tänker man där? Är det Axel o Högberg på deras platser? Hmm ja…
  Ja har sagt det innan, jag gillar tänket med ungdomar o nytt blod med hemvändare o dylikt men är det då tänkt att våra rutinerade spelare som ifjol vek ner sig ska resa sig i år som Fågeln felix? Öhman, Jon, Edblom o Andersson….

  Svar
 • 22 april, 2016 kl. 21:28
  Permalänk

  Befogad fråga. Så här tänker jag: Om vi tar Öhman och Edblom som exempel eftersom dom båda spelar center. Är det rimligt att två klasscentrar tappar så mycket? Nu hämtade ju Pär in ganska mycket på den andra halvan av serien men varför tappade dom så enormt mycket? Otur? Spela extraback? Fel taktik? Tappat allt på en säsong?

  Varför har man inte uppvaktat någon bra målvakt i HA som tackat ja. Hur kan man släppa Kevin utan diskussion om man inte har någon mer meriterad på kroken? Inget ont Werner, men två matcher i Div 1 är ju inte någon större merit. Nu såg ju förvisso både TJ och DJ Werner under träning men varför stod han ingen match, om han var så bra? Och båda tomtarna från Modo fick några matcher fast Kevin var långt bättre innan.

  Nu vet man ju inte vad som händer bakom kulisserna men det är svårt att se logiken utifrån. Den lilla trösten är väl att det finns en grundläggande kapacitet i spelarna och att Björklöven har fått en GM som kan hockey och inte är rädd för att sätta ned foten om det inte fungerar. Vänta inte för länge bara, är ju mitt enkla råd.

  Svar
 • 23 april, 2016 kl. 08:56
  Permalänk

  Jag tror att vi får vänta länge på åtminstone en ”spetsspelare” på forwardsidan.
  Det kommer bli en spelare på artistkontrakt tror jag och ev inväntan på att någon ska gallras ut från camperna i Nordamerika.
  Väl skrivet kenttimäki och som vanligt av er på bloggen.

  Svar
 • 23 april, 2016 kl. 11:17
  Permalänk

  Har vi verkligen värvat backar med ett bra skott??
  Andersson skjuter ju bra,men dom andra??
  Vid PP är ju backskott det bästa vapnet
  Nu måste det värvas in minst två backar till med ett bra skott
  i SHL-klass!!!!!!

  Svar
 • 23 april, 2016 kl. 11:23
  Permalänk

  Sen givetvis två snipers och en bra center!!!

  Det ryktas ju om David Lindqvist,men sen är det bara tvåplatser kvar
  (om nu David signas)

  Svar
 • 23 april, 2016 kl. 12:32
  Permalänk

  OCH GIVETVIS EN TUNG PJÄS FRAMFÖR MÅL!!!!!!!!!!!!

  Svar
 • 23 april, 2016 kl. 13:18
  Permalänk

  Det är väl bara att ringa Mårs?

  Känns tomt när det inte finns några nya inlägg kl 07 att läsa!

  En intervju med Mårs?
  Han är ju jävligt skön synd alla hängde upp sig på skridskoåkning skridskoåkningen. Släpande forwards är ju helt klart underskattat i svensk hockey.

  Svar
  • 23 april, 2016 kl. 16:24
   Permalänk

   Sorry Kenttimäki, ingen garanti att vi kan ha nåt varje morgon.. men vi jobbar på så gott vi kan. Kul att det uppskattas när vi har nåt. Men man vet aldrig när nästa inlägg kommer.

   Svar
 • 23 april, 2016 kl. 13:45
  Permalänk

  Synd att han slutat bara:)

  Svar
 • 23 april, 2016 kl. 14:36
  Permalänk

  Om Forsell verkligen är intresserad, så tror jag att det är vår stora chans
  till ett avancemang. Snåla inte utan ge honom ett ordentligt bud. Se bara hur det gick för SAIK efter att de fick Wernblom och Söderberg från Modo. Med Erik Forsell
  i laget höjs allas kapacitet rejält.

  Svar
  • 23 april, 2016 kl. 14:49
   Permalänk

   Forssell och Per ”Måget är råttat” Ledin så skulle iallafall jag börjar vädra morgonluft.

   Ännu en intressant skäggis till Tingsryd! Tingsryd måste ju ha lite fina kontakter på andra sidan?

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: