#27 Ökvist: – Försökte ALLTID sikta oavsett träning eller uppvärmning!

I dag får ni möta #27 Tore Ökvist, den första spelaren som fick sin tröja i taket och sitt nummer pensionerat och även klubben genom tidernas näst bästa målskytt. Läs nedan för hans tankar kring just det med tröjan och även bl.a. rivaliteten mot lillebror Skellefteå AIK och då det omtalade derbyt i Skellefteå när vaktmästaren tvingades släcka ljuset redan på uppvärmningen för att skilja lagen åt.Hej Tore, hur är läget så här i början av augusti och möjligen lite semester kvar? – Jo tack, bara bra. Men jag har nyss börjat jobba efter semestern.

..okej, kanske inte helt ovanligt men vad har du då haft för dig i sommar? – Jag inledde med två sköna veckor på Kreta med barn och barnbarn, sedan några veckor i fritidshuset i närheten av Skeppsvik.

27 Ökvist

Lät inte fel.. Till vardags jobbar du på bank här i Umeå, men har du även någon funktion i eller uppgift för Björklöven? – Nej , jag har inget uppdrag för Björklöven.

Om inte, varför då? – Jag fick förfrågan de första åren efter jag slutat men då satsade jag på jobbet.

..men hade du gärna haft någon funktion eller något uppdrag i klubben? – Jag tror att det finns de som har har ett större engagemang eller intresse av att jobba för Löven än vad jag har.

Brukar du följa Björklövens matcher, hemmamatcherna i T3 Center eller de som visas på TV eller streamas över nätet? – Ja det gör jag, har jag inget annat för mig går jag gärna och ser Löven i T3 Center.

Minns du din debut i A-laget? – Inte direkt första matchen, men tror att det var 74/75 sista året det var 16-lagsserien då högsta serien hette Allsvenskan jag som 17-åring fick spela sista tio matcherna.

..och kommer du ihåg hur Löven jobbade då för att lotsa in unga juniorer i senior- och representationslaget? – Nej, inte direkt någon röd tråd, men vi var några som fick träna med A-laget några gånger.

De senaste säsongerna har många lämnat för hockeygymnasium etc. på andra orter och hur ser du på den rätt rejäla satsning Löven nu gör med Fagervall som GM och Jäger som sportchef för juniorerna och även tränare för J20?

– Jag hoppas att dom lyckas med den satsningen, och får en bra struktur för att kunna fylla på med egna produkter.

Långsiktiga och uttalade målet för Björklöven är ju SHL, tror du klubben kan ta sig tillbaka igen och i så fall när? – Ja, omöjligt är det inte, med bra och lyckosam satsning så kanske inom några år?

Trots allt 13 säsonger och lite knappt 400 matcher för Björklöven, utöver en liten utflykt till Luleå säsongen 84/85. Om du ser tillbaka på din gröngula karriär, vilka blir då höjdpunkterna? – Jag har många roliga minnesvärda stunder I Löventröjan, men första finalen 1982 där vi förlorade mot AIK på neutral plan i Scandinavium med 3-2 svider mest, men det var en bra erfarenhet, och sedan givetvis SM-guldet.

27 Ökvist 4

Du var ju som bekant med under klubbens alla tre finaler på -80 talet. Vad ser du som de främsta anledningarna till att ni lyckades vid dessa tillfällen och vilka är de viktigaste faktorerna för att få ihop ett lag och kunna gå hela vägen som ni gjorde 87? – Bra sammanhållning där alla drog åt samma håll, duktiga tränare och spelare med enorm vilja.

Utöver matcherna med Björklöven har du ju även noterats för 28 matcher (inkl. juniorlandslag) med Tre Kronor, hur speciellt var det att representera sitt land och spela i gult och blått? – Alltid jättekul att spela med Tre Kronor, oavsett om det var juniorkronorna eller A-landslaget, det var mäktigt första gången man drog på sig Tre Kronor tröjan.

Fullt förståeligt.. och jag har för mig att du även tackade nej till landslaget vid något eller några tillfällen, vad var i så fall anledningen till det? – Jag tackade nej när vår dotter föddes fem veckor för tidigt och vi hade en del sjukhusbesök m.m., och även när jag fick min husleverans när vi byggde vår villa, och även några fler gånger som jag inte kommer i håg orsaken till.

27 Ökvist 3

Nästa fredag ett försäsongsderby mot länsrivalen Skellefteå AIK, fortfarande ett otroligt laddat derby i alla fall för oss fans. Men vad minns du från dessa derbyn från den tid du spelade? – Tuffa matcher med en härlig atmosfär bra stämning på läktaren och ganska hårt på isen, men alltid roligt att spela derbyn!

Och vad minns du speciellt från det derbyt uppe i ”schtaan” när vaktmästaren t.o.m. tvingades släcka ljuset i hallen redan på uppvärmningen när bl.a. Pecka Edström och Roger Hägglund ska ha hamnat i handgemäng med spelare från Skellefteå? – Det hade trissats upp en tid innan så alla var som ”fiolsträngar” så det behövde ”tömmas” en del adrenalin!

Ha, ha.. låter som ljuv musik. Men vad är det som gör dessa derbyn mellan Löven och Skellefteå så speciella?

– Det har trissats upp genom åren både av spelare, journalister och tidigare fighter med hårt och tufft spel, matcherna var som regel ganska jämna och inget av lagen vek ner sig.

Vad har du för konkreta råd och tips till unga hockeyspelare som har som dröm att göra den resa du gjort, bl.a. då SHL och även landslaget Tre Kronor? – Lek hockey och ha roligt, träna målmedvetet.

Även om jag var ung då du lirade minns jag dig som en fruktad och väldigt naturlig målskytt, du vann bl.a. målligan i dåvarande Elitserien säsongen 85/86 och är klubbens näst bästa målskytt genom alla tider. Vad är hemligheten bakom ditt fruktade målskytte och hur mycket hårt arbete ligger bakom? – Jag såg det inte som hårt arbete men jag nötte på och försökte ALLTID sikta när jag sköt mot mål oavsett om det var målvaktsuppvärmning eller en övning på träningen, siktade ibland på klubbskaftet ibland på stolpen ibland rakt i plocken, och framför allt skjuta snabba handledare.

Nu ser vi 27, 23, 9 och 17 i taket i T3 Center.. hur hedrande var det förresten att som första spelare få sin tröja i taket och även nummer 27 pensionerat?

– Mycket hedrande att bli framröstad som fösta tröja i taket, en minnesvärd stund!

Det så klart och när tror du nästa tröja kommer upp i taket och vems tröja tycker du att det borde vara? – Jag hoppas verkligen att vi får fler tröjor i taket, men har inget bra förslag just nu.

Hur skulle din drömfemma se ut av de spelare du spelat med? – Oj, finns oerhört många bra spelare man spelat med, men av Löven spelare så blir Göte målis, Peter Andersson och Calle Johansson som backpar, och sedan har jag fått oerhört många fina passningar och framspelningar av Mikael Andersson och Rolf Älvero, men det finns många fler som jag skulle kunna välja.

Har du något smultronställe du vill tipsa oss om, nåt man inte borde missa i sommar? – Det finns många ställen, men jag har varit ett antal gånger på Bjuren (en liten Ö utanför Skeppsvik där vi har fritidshuset) mycket mysigt ställe!

Stort tack att du tog dig tid Tore, ha en fin fortsatt gröngul sommar! – Ingen fara, tack detsamma!

27 Ökvist 2

5 thoughts on “#27 Ökvist: – Försökte ALLTID sikta oavsett träning eller uppvärmning!

 • 6 augusti, 2016 kl. 19:13
  Permalänk

  Matti Pauna och Tore ökvist, vilka lirare. Mina 2 absoluta favoriter i Björklöven.

  Svar
  • 7 augusti, 2016 kl. 18:41
   Permalänk

   Två riktigt bra namn Stefan ´Kil´, själv är jag dock väldigt svag för en lirare som #23 Hägglund.

   Svar
 • 7 augusti, 2016 kl. 22:14
  Permalänk

  Kan inte annat gör än hålla med er. Bullen var den bästa.

  Svar
 • 8 augusti, 2016 kl. 16:06
  Permalänk

  Bullen var ett bollgeni minst lika bra i basket och talangfull fotbollsspelare, tyvärr hade han även en Nacka Skoglund gen

  Svar
 • 8 augusti, 2016 kl. 21:18
  Permalänk

  Bullen lever i våra hjärtan

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: