#19 Andersson: – Viktigaste är nog att ta tillbaka platsen i J20 SuperElit!

I dag får ni möta storbacken #19 Peter Andersson som bl.a. debuterade mot Brynäs 1980 och därefter gjorde elva säsonger i Björklöven och även var med under klubbens alla tre finaler på 80-talet. Utöver klubblaget Björklöven dessutom NHL, Schweiz och totalt 115 landskamper med bl.a. dubbla VM-guld, ett J-VM guld, ett VM-silver och även ett OS-brons. Sannerligen ett rätt imponerande CV.Tjena Peter, hur är läget så här i juli och möjligen semester? – Hej! Ja, jag har semester. Men har börjat jobba lite med Checkers, behöver se matcher för att att sätta mig in i spelet i AHL.

..och för en tid sedan blev det då klart med nytt tränarjobb i just Charlotte Checkers, hur gick tankarna när du fick frågan att träna tillsammans med Ulf Dahlén igen? – Det var klart det kändes bra när jag först fick frågan av Ulf Samuelsson, det ska bli otroligt kul , spännande och lärorikt att vara involverad i sån här organisation.
19 Coach Andersson
Vad är det som gör att ni trivs så bra ihop? – Jag vet inte vad som gör att vi trivs ihop, men vi båda vill jobba hårt och är ganska noggranna i det vi gör. Men kemin var bra redan från start i Modo.
Efter bl.a. MODO i SHL och SCL Tigers i Schwiez nu alltså Nordamerika och AHL, vad är det för likheter och möjligen skillnader i att jobba i de olika länderna?– Jag tror man jobbar ganska lika i både Sverige och Schweiz, men man ligger lite före i Sverige. Sen tror jag att svenska spelare har en bättre mentalitet.
När det gäller Nordamerika vet jag inte ännu, men i ett farmarlag så kommer vi att lägga ner mer tid på individen för att ge dom en så bra grund som möjligt för spel i NHL. Sedan vill man ju naturligt vis också vinna matcher, så det gäller att hitta en bra balans.
Till vardags har du ju jobbat på sportbutik här i stan, men har du haft någon uppgift i Björklöven? – Ja, jag har jobbat på Team Sportia och trivts bra. Nej, jag har inte haft någon uppgift i Björklöven.
Nähä, varför då? – Jag har inte fått någon förfrågan att jobba i Björklöven.
..men hade du gärna haft någon funktion eller något uppdrag i klubben? – Om jag skulle vilja ha något uppdrag , så vore det som tränare i sådana fall, men jag har inte funderat på detta.
19 andersson-klar-bjorkloven
Brukar du följa Björklövens matcher, hemmamatcherna i T3 Center eller de som visas på TV eller streamas? Jag såg väl sju åtta matcher under fjolåret.
Minns du din debut i A-laget? – Jag kommer i håg min debut, 1980 mot Brynäs hemma.
..och kommer du ihåg hur Löven jobbade då för att lotsa in unga juniorer i senior- och representationslaget? – Jag kommer inte ihåg hur man lotsade in juniorer, men 1980 så tror jag att vi var sex juniorer med i A-lags truppen.
De senaste säsongerna har många lämnat för hockeygymnasium etc. på andra orter. Hur ser du på den rätt rejäla satsning Löven nu gör med Fagervall som GM och Jäger som sportchef för juniorerna och även tränare för J20? – Det är naturligtvis viktigt med en bra organisation, men det viktigaste är nog att ta tillbaka platsen i J-20 Superelit.
Trots allt elva säsonger varav sju med C på bröstet och lite knappt 400 matcher. Om du ser tillbaka på din gröngula karriär, vad blir då höjdpunkterna?
– Det är klart att SM guldet är den största höjdpunkten. Även säsongen 81-82 var en höjdpunkt, även om vi fick stryk i finalen. Det var under den säsongen jag fick mitt genombrott, fick avsluta säsongen med VM spel.
Du var ju med under klubbens alla tre finaler på -80 talet. Vad ser du som de främsta anledningarna till att ni lyckades vid dessa tillfällen och vilka är de viktigaste faktorerna för att få ihop ett lag och kunna gå hela vägen som ni gjorde 87? – Jag tror det viktigaste var att många spelade tillsammans under många år, samtidigt fylldes laget oftast på med yngre hungriga spelare varje säsong.
Sm-guld 1987
Utöver matcherna med Björklöven har du ju hunnit med en hel del, bl.a dubbla VM-guld, ett J-VM guld, ett VM-silver och ett OS-brons utöver 172 matcher i NHL och sedan en sväng till Schweiz. Om du ser tillbaka på hela din karriär, vad blir då höjdpunkterna? – Höjdpunkterna är naturligtvis SM guld och två VM guld samt att spela i NHL.
Långsiktiga och uttalade målet för Björklöven är ju SHL, tror du klubben kan ta sig tillbaka igen och i så fall när? – Det är jättesvårt att svara på när dom tar sig tillbaka till SHL, sen är det en fråga om det finns ekonomiskt underlag i Umeå för att spela i SHL.
Nu ser vi 27, 23, 9 och 17 i taket i T3 Center.. när tror du nästa kommer upp och vems tröja tycker du att det borde vara? – Det är svårt att säga något om tröjor i taket, när man inte vet vilken strategi föreningen har när det gäller tröjor i taket.
Det är sant, men hur skulle din drömfemma se ut av de spelare du spelat med?
– Min drömfemma skulle vara Niklas Lidström, Börje Salming, Mats Näslund, B-Å Gustafsson och Patrik Sundström.
Inget dåligt gäng.. Har du något smultronställe du vill tipsa om, nåt man inte får missa i sommar? – Mitt smultronställe är sommarstugan i Sörböle, men jag kan även tipsa om Norrmjöle golfbana.
Stort tack att du tog dig tid Andersson, ha en fin fortsatt gröngul sommar! – Ingen fara och tack det samma!

2 thoughts on “#19 Andersson: – Viktigaste är nog att ta tillbaka platsen i J20 SuperElit!

 • 24 juli, 2016 kl. 22:00
  Permalänk

  Kan ni inte kolla läget för J20 laget. Vilka ska spela där? Finns det spelare överhuvudtaget?

  Svar
  • 25 juli, 2016 kl. 18:09
   Permalänk

   Självklart ska vi försöka komma med en liten uppdatering närmare säsongen Thomas gällande även J20.. Det är lite sparlåga nu för bloggen och vi försöker ladda batterierna som bäst.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: