18 dagar och fem avgörande matcher

Nu nytt år och nya möjligheter, men i eftermiddag då vi inleder år 2016 med matcher i Timrå Isstadion står vi inför ett litet vägskäl.

Vi tittar först till tabellen som i detta nu ser ut enligt följande:

Tabell 160103

Nu har vi visserligen en match till godo upp till Leksand på plats 8 som just nu skulle få spela slutspel, det skiljer bara sex poäng så vid seger i eftermiddag mot Timrå är vi bara en poäng efter Timrå och samtidigt tre efter Leksand med lika många matcher spelade. Man kan å andra sidan se att vid förlust är det alltjämt bara tre poäng och bättre målskillnad som skyddar oss från ett negativt kval.

Nu är det dags för den 35:e matchen den här säsongen, jag tycker vi kan börja kräva mer än att vi ”tar steg hela tiden”, vi kan inte heller glädjas åt prestationen ifall målen och poängen uteblir och det håller inte längre att sitta lugn i båten. När det gått fem månader sedan man gick på is ska spelsystemet sitta och alla spelare ska veta exakt vad denne ska göra. Nu gäller det även att omsätta prestationen till mål och poäng, sedan är det så krasst att tabellen efter Leksandsmatchen söndag den 28 februari talar om ifall det blir slutspel, sommarlov eller negativt kval för att hålla sig kvar i ligan.

Jag ser de kommande fem matcherna som otroligt viktiga och lite av ödesmatcher, så här ser förresten spelschemat ut:

 1. Söndag 3 januari, Timrå IK (b)
 2. Tisdag 5 januari, Sundsvall Hockey (b)
 3. Torsdag 7 januari, Mora IK (T3 Center)
 4. Lördag 16 januari, Asplöven HC (b)
 5. Torsdag 21 januari, Leksands IF (T3 Center)

Det här innebär att vi möter i tur och ordning lagen på plats 10, 14, 11, 13 och 8.. På nåt sätt skulle jag redan nu vilja se att killarna går in ”slutspelsmode”. Visserligen 18 matcher eller 54 poäng kvar att spela om, så allt är möjligt.. Ingen skulle nog heller utåt vilja nämna dessa som ödesmatcher, men på nåt sätt känns det som att dessa blir avgörande.

Nu står vi perrongen och det finns tåg som går åt olika håll, frågan är bara vad och vart laget vill och hur villiga killarna på isen är att betala priset fullt ut för att ta oss alla dit?

Visserligen skulle vi vid seger på tisdag och även nästa lördag förbättra vårt läge inför ett negativt kval, men klubben har hela tiden pratat om minst slutspel och då duger vare sig sommarlov eller negativt kval efter februari. För att vi då ska ha en rimlig och realistisk chans på slutspel gäller det att börja samla poäng. Av dessa fem ser jag dagens mot Timrå som lite av en nyckel och kanske Asplöven borta som den svåraste, vi har alltid eller i vart fall ofta haft det tungt i Haparanda. Skulle vi inledningsvis ta tre raka segrar ser jag alla möjligheter till slutspel. Nu kanske vi inte skulle gå rent till på torsdag och skulle vi göra det kan vi snacka trendbrott de luxe..

Men vi behöver nog en 12 p på de ovan nämnda fem matcherna för att fortfarande ha en reell och inte bara teoretisk chans på slutspel.

Jag kollade även med sportchef Daniel Johansson hur han ser på de kommande matcherna. Fem otroligt viktiga matcher väntar nu mot lag närmast före och efter oss, förstår att du kanske inte vill prata ödesmatcher. Men håller du med om att dessa matcher på nåt sätt kommer bli avgörande vart säsongen tar vägen? – Vi är fullt medvetna om att varje poäng är oerhört viktiga. Parallellt med den höga kravbild vi har inom gruppen gäller det att njuta av stunden, slappna av och göra sitt bästa. Om det blir avgörande för säsongen vet vi när grundserien är avslutad.

Och hur skönt skulle det vara med en seger nu närmast mot Timrå för att kunna nå slutspel? – Vansinnigt skönt!!

Jag ställde även några fler frågor till Dalle kring ifall forwardssidan nu är stängd och vad han egentligen söker för backtyp, det inlägget kommer inom kort.

* * *

Hur tänker du själv, dels om dagens bortamatch mot Timrå men även de ovan nämnda ödesmatcherna? eller ska man inte kalla dem ödesmatcher utan bara vanliga matcher.. i den där lunken du vet? Och så ser vi i februari hur det gick, typ. Skriv gärna en kommentar då fältet som vanligt är fritt.

2 thoughts on “18 dagar och fem avgörande matcher

 • 3 januari, 2016 kl. 13:34
  Permalänk

  Vinna eller försvinna..
  Finns inget annat än vinst.

  Svar
 • 3 januari, 2016 kl. 14:24
  Permalänk

  Onekligen en hyfsad skillnad mellan noll o tre pinnar idag… en e battre an noll ocksa men detta lag skall ju fan inte ligga i botten.. finns val 5-7 potentiella scorers i laget och bara en eller kanske tva som verkligen levererar enligt forvantningar. Kevin har val ocksa sett lite osakrare ut an forra sasongen. Hoppas att vi ikvall mot formodan far se ett loven som visar oss sin fulla kraft och borjar klattra i tabellen.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: