Debatt: Talangflykten

Fredagar brukar ibland betyda lite mer lättsammare ämnen, men idag gör vi något helt annat. Vi kör en klassisk debatt.

Vi har de senaste dagarna noterat att vi har ett antal fd spelare från Umetrakten i olika landslag just nu. Exempelvis satte fd Björklövenspelaren Oscar Ståhl-Lyrenäs, numera i Modo, 2-0 mot Tjeckien när U18 landslaget nådde semifinal i turneringen Memorial of Ivan Hlinka. I dag fredag kl 17.30 möter Sverige Finland i semifinal. Noterade även att Oscar med sin rightfattning spelar i nr 27. Hur coolt är inte det?

Vi noterade även häromdagen på Twitter att vi har tre fd. umespelare i äldsta juniorlandslaget som 28-30 augusti ska spela en turnering i Ryssland.Spelarna är Modospelarna Jesper Lindgren (fd Teg) och Axel Ottosson och Carl Grundström (bägge fd Björklöven).

Tummen upp med andra ord till ungdomshockeyn i Umeå som fortsätter fostra mycket bra spelare. Synd bara att vi inte kan hålla kvar dessa och de tar chansen att utvecklas i hockeyallsvenskan där jag är säker på att de skulle få en bättre utvecklingskurva än att i många fall bli bortglömd i ett SHL-lags SuperElitlag.

Visst förstår jag att några sedelbuntar, fri hyra och utrustning i massor samt en dröm om SHL lockar och visst förstår jag att det är svårt att stå emot när Foppa en dag står i din farstu, MEN…

…se i ett längre perspektiv. Stanna och få på så sätt en tidigare kontakt med A-lagshockey via hockeyallsvenskan för att sen ta klivet till SHL (Om inte Löven tar sig dit under tiden). Nu lockas allt för många av drömmen för att lämna tryggheten, men handen på hjärtat. Hur många av våra utflugna juniorspelare lyckas? Det stora flertalet kommer hem med svansen mellan benen eller spelar i bästa fall i div 1. Som jag ser det är det väl bara Lucas Wallmark som lyckats samt några nu i Modo som verkar kunna ta klivet. (Rätta mig gärna om jag har fel), Ja utöver vår 87-kull med Daniel Rahimi, Alexander Hellström, Alexander Sundström och Patrik Nevalainen där alla stannade i stan. Hur gick det för dom. Ja, alla har lirat på SHL nivå.

Vet egentligen inte hur man jobbar mot dessa blivande gymnasieungdomar. Lägger vi oss platt eller försöker man de facto få dessa att stanna. Då måste vi givetvis ha något att erbjuda, då vi här inte kan locka med oändlig utrustning, gratis boende och en viss månadslön. En idé är ju att man exempelvis gör som HV 71 som har frivilliga pensionärer som lagar mat till spelarna så de kan äta mellan skola och träning. Andra ställer upp och hjälper till med läxläsning. Många bäckar små skulle kunna få dessa, i alla fall några, att stanna kvar och skulle vi lyckas med att få ett antal att stanna finns stor chans till att vårt eget J20-lag når högsta serien och då har vi närapå samma förutsättningar som nu erbjuds i andra närliggande klubbar. Man måste våga lyfta huvudet och se framåt och se i ett lite större perspektiv. Sen bara en sån sak som att flytta hemifrån när man ibland inte ens 16 år. Hur många klarar av den biten? Skulle en icke idrottande ungdom flytta hemifrån vid 16 höjer man direkt på ögonbrynen. Vad är det för fel i den familjen?

Nä, bättre att talangerna får utvecklas i hemmiljön för vår ungdomsverksamhet är bra. Riktigt bra. Beviset på det är att vi ofta är långt fram i U16 SM-slutspel och varför många spelare som vi skrivit ovan når olika landslag. De blir inte landslagsklass för att de får en Modo- eller Skellefteålogga på bröstet. Det är för att de skolats i Björklövens ungdomasverksamheten. Jag lovar att J18 och J20 inte är mycket sämre. De har bara på sistone haft färre bra spelare att jobba med. Det borde vi försöka ändra på.

Ändringen är inte att börja satsa på J20-laget. Det måste börjas långt tidigare, redan när killarna ska söka in till gymnasiet. Där bygger vi grunden för ett kommande bra J20 lag som sedan kan göra A-laget på något plan självförsörjande.

Vad tycker ni som läsare? Ska vi bara lägga oss platt eller vad ska vi hitta på för att hindra denna flykt av talanger? Hur ska vi i så fall lösa det.

2 thoughts on “Debatt: Talangflykten

 • 14 augusti, 2015 kl. 10:32
  Permalänk

  Vilka signaler skickar Löven? Hur troligt är det att man stannar kvar när det inte finns någon satsning på t.ex. J20 eller att man får se galler spelare i A-laget! J20 går på is på måndag, veckor efter U16, U15 och 02. Till och med ett korpen gäng har fått istid innan J20! Efter förra säsongen har det flytt typ ett halvt lag, varför? Kan det vara att man inte känner att det finns en någon framtid eller karriärs möjlighet i föreningen eller kompetensen hos ledare? Att sedan föreningen tar in tränare/föräldrar i ledande positioner som går över lik för att gynna sina barn genom att plocka bort sönernas konkurenter är riktigt illa. Hur ska Löven kunna behålla spelare med detta signal spel samt att det kostar ca 20 000 mer än i våra grann lag. I Löven får man på sin höjd en träklubba för att träna box play! Som det ser ut nu kommer vi aldrig att vara i närheten av super elit.

  Svar
  • 14 augusti, 2015 kl. 22:20
   Permalänk

   Det är tyvärr de här vibbarna jag uppfattat från olika håll, men inte har 100 belägg för detta. Stämmer detta är det förstås oroväckande. Hur bra A-laget än är så måste vi kunna fylla på underifrån. Det gör man inte från ett J20 lag i div 1. Sen är det svårt, oerhört svårt att konkurrera med SHL-klubbarna, men man måste försöka och även om man misslyckas i 99 fall så kanske det lyckas i det 100:e försöket och det kan vända trenden. Tack för att du gav en viss insyn. Hoppas fler ger sin syn på hur det fungerar.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: