10 min med ordföranden!!

Vi har tidigare återgett vissa delar av vad den intervju vi gjorde förra veckan över en lunch med ordföranden Mattias Lundberg gav. Här nedan följer intervjun i sin helhet, håll till godo!

Ny på posten som ordförande sedan slutet på september, har du kommit in i arbetet på det sätt som du önskat och vad tycker du är det främsta ni i styrelsen hittills åstadkommit? 
 
– Det tycker jag, några i den nya styrelsen har dessutom suttit i några av de tre st f.d. styrelserna så på det sättet är det inte heller en ny styrelse. Hittills har vi jobbat mycket med strukturella och administrativa förändringar för att kunna göra ett bättre och effektivare arbete. Eftersom några kom utifrån utan direkt kunskap om föreningar i allmänhet och Löven i synnerhet körde vi en form av Lövenskola så att de snabbt var på banan. Vi ville bara att alla skulle vara bekväma med uttryck/termer och vår verksamhet, samtidigt som de bör känna till vår historia.
 
Styrelsearbetet i stort har två olika fokus. Det övergripande, långsiktiga som står över är att vi måste ha en bra och effektiv organisation och vi måste även ha en stabil ekonomi. Det andra är det kortsiktiga, där vi har själva sporten och vad som händer runt den. Ex. har vi nu som alla kan se mindre publik och det gäller att fundera kring vad vi skall göra åt detta. Huvudtanken är dock att styrelsen inte ska fingra i det operativa. Vi ska fokusera på strategiska frågor och låta den operativa biten skötas av ledningen med VD:n i spetsen.
 
Styrelsens och främst dess ordförande, hur ser ert arbete ut under säsongen och har ni någon egentlig inverkan på det sportsliga planet? Antal möten etc. i vilka konstellationer ses ni och ungefär hur ofta?
 
– Under verksamhetsåret har vi planerat för tio ordinarie sammanträden, utöver dessa träffas arbetsutskottet där jag och Curt Åström ingår. Sedan kan det bli fler om det skulle vara något särskilt som måste behandlas.
 
I höstas sökte ni folk till olika kommittéer och i december presenterades sex personer som var tillsatta för evenemangsinramning respektive försäljning/marknad. Vilket arbete och hur görs det i dagsläget och kommer det presenteras ytterligare kommittéer framöver?
 
Först och främst vill jag säga att vi fick otroligt många sökande, det gjorde att vi blev lite försenade inledningsvis. Sedan har vi tvingats prioritera och med tanke på publik etc. så har vi fokuserat på annat vilket gjort att kommittéerna inte fått så mycket tid. Men arbetet med dessa fortgår och det kommer inom kort att presenteras fler, en av de vi jobbar med nu är ungdomskommittén.
 
Strax före jul meddelade Bedros Sakayan att det här är hans sista säsong som VD, hur går det med rekrytering av ersättare och när kommer ni presentera den nya VD:n?
 
– Vi fick rätt tidigt ett förhandsbesked från Bedros vilket gjorde att vi internt kunnat söka i olika nätverk efter intressanta personer. Men innan vi fick den formella uppsägningen kunde vi varken annonsera externt eller agera utåt på fullt allvar.
 
Sedan är det så mycket mer kring rekrytering än en annons. Vi har lagt ner mycket tid på behovsanalys och att vi gjort en kravprofil. Det gäller helt enkelt att veta vad som behövs. Det här är enligt min mening den första och en mycket viktig del i rekryteringsprocessen. I fas två gäller det att gå igenom namnen som vi sedan tidigare samlat på oss och de som nu kommer in via annonsering. Fas två är vi nu inne i och jag kan säga att det kommit in hel del intressanta namn sedan annonsen publicerats. Sista ansökningsdag är som ni vet 31 januari och direkt efter det tar fas tre med urval vid. Vår förhoppning är att vara helt klar med processen under februari. Urvalet ska ge oss en lista utifrån vår prioritering och sedan beror det lite nuvarande anställning etc. hur snabbt det går att offentliggöra.
 
Då det är VD som anställer sportchef och det ännu inte finns någon sådan, hur går era tankar kring Arto Sirviö och hans framtid. Vad vi förstått bör väl beslut fattas innan den 31 januari?
 
– Det fungerar ofta så att när en VD sagt upp sig så får inte denna fatta beslut för kommande perioder när dennes uppdrag upphört. Det innebär i praktiken att större ekonomiska frågor eller anställningar etc. måste förankras i styrelsen och ytterst i arbetsutskottet. Så fungerar det även i Björklöven nu.
 
Som vi förstått det har inte Arto fått något besked. I en intervju ville du inte lämna några kommentarer kring personalfrågor etc. Vi har tolkat kring att denna tystnad beror på en förändring.
 
– Svaret på frågan kring Arto är "inga kommentarer". Det enda jag vill säga är att ett besked kommer senast sista januari. I övrigt har jag inga kommentarer.
 
Om det vore klart att Arto ska få fortsätta finns väl egentligen ingen anledning att hålla han på halster? Vi har tolkat de besked vi fått som att det är förändringar på g. Går det egentligen att tolka tystnaden på något annat sätt?
 
– Inga kommentarer… 
 
Vi har tidigare gjort en enklare intervju med Randy Edmonds, visste du att han skulle komma till Umeå på onsdag?
 
– Ja, men endast genom att Gunnar Johnson på VK ringde mig i slutet av förra veckan och ställde samma fråga. Och på den frågan svarade jag nej.
 
Ni har ännu inte klargjort i fall Arto fortsätter, Mr Edmonds är här i business… finns det något samband?
 
– Denna fråga blir ju inaktuell med anledning av svaret på förra frågan.
 
Din spontana kommentar till lagets säsong? Vi menar det var ju den här säsongen sporten skulle prioriteras. Högre spelarbudget och just nu kan väl inte säsongen beskrivas på annat sätt än kris?
 
– Jag är liksom styrelsen besviken på det sportsliga resultatet, vi har inte varit tillräckligt bra och tagit för få poäng helt enkelt.
 
I takt med förluster och uteblivna poäng har tyvärr dessutom publiken börjat svika. Hur ser ekonomin i stort, hur går reklamförsäljning etc. Är vi i fas med budget och förhoppning eller ser det både mörkt och rött ut?
 
– Den enda kommentaren jag kan eller få ge kring ekonomin är att vi tappat publik, det har knappast undgått någon heller. Vad gäller reklam eller budget vill jag inte säga något mer.
 
Om vi nu har mindre publik än vad ni hoppats på, vilket snitt är det budgeterade för den här säsongen?
 
– Eftersom biljetterna kostar så olika har vi inget budgeterat publiksnitt utan vi har en snittpeng som vi bör få in varje match. Det inkluderar biljetter och den försäljning som görs i arenan i samband med match.
 
Hur stor är denna snittpeng?
 
– Inga kommentarer…
 
Du gjorde ett otroligt bra första intryck då du intervjuades i Västerbottensnytt i samband med att Fagervall gick in som huvudtränare. Sedan dess har vi hört alldeles för lite från dig eller någon annan i styrelsen. Är det inte dags att lätta bladet från munnen och tala om föreningens vision och strategi och vad ni gör i dagsläget?
 
– Tyvärr blir det lätt fokus på vad som kommer fram via media, men vi har många andra kanaler där vi ger info och berättar vad vi gör och arbetar med. Vi har bl.a. regelbundna träffar med Green Devils styrelse, vi träffar sponsorer, vi träffar sällskapet Gamla Björklövare. Sedan när det är ideellt arbete så är det svårt att få tiden att räcka till allt. Vi har trots allt begränsat med tid och ibland måste man prioritera. En annan sak är att det inte alltid finns någon information att släppa heller, ibland är det säkert bra att säga att det inte finns något nytt att rapportera om.
 
En annan sak med Löven är att oavsett hur mycket information vi skulle ge så skulle det inte vara nog, vi skulle kunna livestreama dygnet runt och inte ens det skulle inte vara nog. Löven engagerar så oerhört mycket och intresset är otroligt stort vilket är positivt, men fullt ut kan vi aldrig tillfredställa behovet.
 
Hur ser du på din bloggBjörkloven.com? Är det en plats där styrelsen för ut sitt budskap eller är det mer Mattias egna åsikter/synpunkter?
 
– Då det är en "Ordförandeblogg" så är det ju till stor del vad jag i min roll som ordförande vil förmedla eller delge. Sedan är det såklart inte bara styrelsens kanal utåt utan jag kan skriva lite utifrån vad jag känner för. I bland blir det ner privat eller mina egna tankar och reflektioner, men jag skriver aldrig som privatpersonen Mattias.
 
Tillsammans ska vi vända det här, vad är din hälsning eller uppmaning till alla grön-gula fans och sponsorer som börjat misströsta?
 
– Allt går att vända, det gäller bara att ha tålamod. Som Lövare har vi ett sällan skådat tålamod vilket är nödvändigt. Vi är bättre än vad tabellen visar, men samtidigt måste man kunna acceptera att vissa år blir "skitår", så är det bara. Det som är väldigt lätt att leva i det förgångna, kanske inte i bemärkelsen "det var bättre förr" utan i termer att tycka att exempelvis Bofors/Borås är skitlag. De ÄR inga skitlag, på den nivån vi är, är de bra lag. Det är lätt att gå i fällan att vi skulle vara så mycket bättre.
 
Kortsiktigt måste vi använda klyschan "En match i taget…" samtidigt som vi parallellt arbetar övergripande för att nå vår vision. Sedan ska vi komma i håg vad som är kärnan med idrott, det är glädje och att det ska vara roligt. Det ska vara roligt att utöva, det ska vara roligt att se på och vara engagerande.
 
Om man vill uppleva äkta glädje och mycket av det sporten står för, ska man besöka Tre Kronors hockeyskola som är ett samarbete mellan Teg och Björklöven. Vilken energi och glädje de utstrålar och vilken drivkraft ledarena visar. Fantastiskt.
 
Hur ser du på den eventuellt nya Multiarenan?
 
– Svårt att se Löven som ägare, vi har ju testat och visat att det inte är vår bästa gren. Däremot gäller det att bevaka och tillvarata våra intressen. På något sätt eller hörn vill eller måste vi vara med så att vi säkerställer våra största inkomstkällor som loger och reklam etc. Att enbart vara hyresgäst utan möjlighet att kunna sälja reklam är ju svårt.
 
Har du något ytterligare du vill säga?
 
– Ingen inom Löven tycker det är dåligt med engagemang, sedan ska det gärna vara såväl positivt som negativt. Den dagen det är tyst är det värsta som kan hända. Våga vara kritisk, men då ska man samtidigt vara beredd på att ta diskussionen och lyssna på den som är positiv.
 
Torsk senast mot Örebro, hur går det mot AIK och varför?

– AIK brukar alltid bli svåra matcher. Revanschlusten från Örebromatchen avgör. Tror på vinst med 5-3, sista i tom kasse av Johan Wikström.

0 thoughts on “10 min med ordföranden!!

 • 26 januari, 2010 kl. 08:48
  Permalänk

  Bra jobbat grabbar..
  intressanta frågor..

  Bra av Mattias att ställa upp också, tror han och styrelsen ”tjänar” på att han ställer upp på en sådan intervju, att ta sig tid och prata med en seriös supporter blogg..
  Bra jobbat av alla inblandade parter, synd bara att han inte kan ge svar på alla frågor, men det kan man ju förstå, minsta lilla fel svar kan ju äventyra så mycket av planeringarna, men lövens fans suckar efter info, det är nog dagens sanning!

  Åter igen BRA JOBB!!

  Svar
 • 26 januari, 2010 kl. 22:11
  Permalänk

  Svar till en uppskattare (2010-01-26 08:48)
  Tack ska du, en uppskattare!

  Mattias gjorde som vanligt ett seriöst intryck, det är då inte på den posten det fallerat den här säsongen. Sedan var det som du säger tyvärr lite för ofta: ”Inga kommentarer”… Återstår då att se vad kroppshållning, miner och gester han gjorde egentligen betydde.

  Lär nog hända ett och annat i veckan…

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: